'Ik blijf periodiek terugkomen – je hebt tenslotte maar één leven.’

27 mei 2021 leestijd 4 minuten

Romaike Wolbers (45) werkte hard als alleenstaande moeder, was sportief bezig en trainde voor een hardloopwedstrijd. Toen ze werd getroffen door progressieve Multiple Sclerose (MS), stortte haar wereld volledig in. Toch gaf ze de strijd niet op.

'Mijn wereld stond volledig op zijn kop toen ik ruim acht jaar geleden de diagnose van progressieve MS kreeg. Ik was aan het trainen voor een hardloopwedstrijd en steeds vaker kon ik mijn benen niet meer goed beheersen. Daarnaast was ik snel moe en het trainen werd telkens moeilijker. Na die diagnose vertrouwde ik mijn eigen lichaam gewoonweg niet meer. Daarom heb ik in 2014 een eerste onderzoek laten uitvoeren bij Prescan. Gelukkig – hoewel dat wellicht een beetje vreemd klinkt in deze context – bleek ik verder gezond te zijn.

Toch merkte ik daarna dat mijn lichaam heel hard achteruitging. Alles waar ik dagelijks mee bezig was, werd vrijwel onmogelijk. Dat is een hele confronterende realiteit. Zodoende besloot ik om stamceltherapie te ondergaan in Moskou. Dit was een kans op overleven en met behulp van crowdfunding is het benodigde bedrag opgehaald. Iets waar ik nog altijd ongelooflijk dankbaar voor ben, met zoveel lieve mensen die een bijdrage hebben geleverd. Uiteindelijk kon ik daardoor in 2017 naar Moskou om de behandelingen te ondergaan.

Ik wilde namelijk niet voor verrassingen komen te staan.
Romaike Wolbers

Groen licht

Voor het zover was, moest ik in Rusland eerst drie dagen onderzocht worden om te kijken of mijn lichaam de transplantatie wel zou aankunnen. Het is niet zomaar even een kleine ingreep en twee procent van de patiënten overleeft de behandeling niet.

Met alle papieren van de onderzoeken ben ik destijds ook naar Prescan gegaan om te vragen of zij alle onderzoeken ook vooraf konden uitvoeren. Ik wilde namelijk niet onverwachts voor verrassingen komen te staan in Moskou en exact weten hoe ‘gezond’ mijn lichaam is; het ging om hele specifieke onderzoeken en je moet bepaalde (bloed)waarden hebben. Zodoende heeft het team van Prescan alle onderzoeken voor mij samengesteld en uitgevoerd – de zekerheid die ik zocht.

Na mijn bezoek aan Prescan bleek dat ik de behandeling in Moskou kon ondergaan. Dat was een hele opluchting omdat alles wat ik in gang had gezet dus ook daadwerkelijk mogelijk was.

Vergelijkingsmateriaal

De behandeling is goed aangeslagen en daarna is mijn revalidatieproces geleidelijk aan in gang gezet. In 2019 heb ik nogmaals een bodyscan laten uitvoeren om te kijken hoe het met mijn lichaam gaat en om de resultaten te vergelijken met de scan van 2017. Wat zou er in die twee jaar zijn veranderd?

De resultaten lieten zien dat alles stabiel was. Er was niets bijgekomen – het staat stil. Positief nieuws dus. Momenteel gaat het goed met me. Langzaam maar zeker kan ik steeds beter lopen. Sinds een aantal weken loop ik ook weer zonder hulpmiddelen. Dat is fantastisch! Zeker wanneer je je voorstelt dat ik in 2014 nog aan het hardlopen was en vervolgens aan het einde van dat jaar een rolstoel kon gaan uitzoeken. Daarna kon ik tot en met 2017 niet meer zelfstandig lopen.

Nadat ik uit Moskou terugkwam, duurde het ongeveer een half jaar qua revalidatie. Maar het bijbehorende trainen van mijn lichaam is en blijft een doorlopend proces; de (rest)schade van MS is natuurlijk blijvend.

Die zekerheid, die voelt erg fijn.
Romaike Wolbers

Zoals ik al eerder zei geeft Prescan mij de zekerheid die ik zoek. Ik heb tijdens de onderzoeken letterlijk alles laten bekijken: van mijn maag, darmen en bloed tot de verschillende MRI-scans van mijn lichaam. Die zekerheid voelt erg fijn en de benadering is gewoon heel erg anders dan in een ziekenhuis.

Hoewel ik van nature erg nuchter ben en er destijds blanco instapte, bleef het spannend. Na de onderzoeken heb ik met iedere specialist een afzonderlijk gesprek gehad om de resultaten te bespreken. Alles was gelukkig goed en de specialisten wisten zo de spanning weg te nemen.

Het is jouw gezondheid

Inmiddels heb ik na mijn bezoek aan Moskou veel mensen met MS geholpen die voor dezelfde behandeling willen gaan. Dan zeg ik altijd tegen ze dat het een hoop rust kan geven om de onderzoeken vooraf al te laten uitvoeren bij Prescan. Door vooraf iets te weten, kun je daar eventueel nog op bijsturen.

Maar los daarvan zou ik iedereen aanraden om jaarlijks een preventief onderzoek te laten doen. Je moet er weliswaar het geld voor hebben, maar het gaat tegelijkertijd om je eigen gezondheid.

Met een preventief onderzoek weet je wat de actuele status van je lichaam is en ben je misschien ergens op tijd bij. Bij Prescan werkt iedereen dagelijks met veel passie voor gezondheid, dat heb ik keer op keer gemerkt. Daarom blijf ik ook periodiek terugkomen – je hebt tenslotte maar één leven.’

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.