Botdichtheidsonderzoek incl botdichtheidsmeting & dexascan

Een preventief botdichtheidsonderzoek, incl. botdichtheidsmeting en dexascan, naar osteoporose.

Botdichtheidsonderzoek

In Nederland hebben zo’n 800.000 mensen last van botontkalking, ook wel osteoporose genoemd.  Vrouwen lopen het grootste risico voor het ontwikkelen van osteoporose (1 op de 2 boven de 50 jaar). Het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen beschermt tegen botontkalking. Na de menopauze daalt het oestrogeengehalte en daarmee de bescherming. Het dalende oestrogeen kan leiden tot botontkalking. Bij mannen krijgt 1 op de 5 mannen van boven de 50 jaar te maken met botbreuken als gevolg van osteoporose. Bij het botdichtheidsonderzoek wordt een botdichtheidsmeting in de vorm van een dexascan uitgevoerd. 

Risicofactoren voor het ontwikkelen van botontkalking zijn: te weinig essentiële voedingsstoffen, verkeerde voeding, weinig lichaamsbeweging, vroegtijdige menopauze of postmenopauze, overmatig alcohol- of cafeïnegebruik, langdurig medicijngebruik, tengere lichaamsbouw, laag lichaamsgewicht, ouderdom en ziekte (zoals reuma of maagdarmaandoeningen).

Middels een botdichtheidsmeting kunnen we de botdichtheid vaststellen. Tevens kan met dit onderzoek het effect van een eventueel gestarte behandeling worden bekeken. 

Hoe gaat een botdichtheidsonderzoek?

Een botdichtheidsmeting bestaat uit een botscan (dexascan). De botscan is bedoeld om de botdichtheid te meten. De gebruikte onderzoeksmethode is verschillend per kliniek. 

 

Botdichtheidsonderzoek vanaf €89*

* Alle gerichte onderzoeken zijn exclusief € 35,- intake-kosten

De kosten zijn € 89,- in combinatie met een Total Body Scan (inclusief een dexa meting indien noodzakelijk). Een afspraak maken of meer informatie?

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Meer over de botdichtheidsmeting

 • Wat is een dexa meting of onderzoek?

  Een dexa meting kan een onderdeel van een botdichtheidsonderzoek zijn en maakt gebruik van minimale röntgenstraling. Gemeten wordt in welke mate het bot van de wervelkolom of de heup röntgenstralen tegenhoudt. Feitelijk meten we de kans op een breuk,  een belangrijke graadmeter voor osteoporose. Na afloop van de dexa meting neemt de arts het rapport met je door. Aan de hand van de uitslag krijg je persoonlijk advies. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. 

 • Wat zijn de kosten van de screening?

  Het botdichtheidsonderzoek bij Prescan is eenvoudig uit te voeren, vraagt geen specifieke voorbereiding en duurt 10 tot 15 minuten. De kosten van een botdichtheidsonderzoek bedragen minimaal €89,-.

   

Klinieken

Niet in al onze klinieken kan een botdichtheidsonderzoek uitgevoerd worden. In onderstaande klinieken kan wel een botdichtheidsonderzoek worden uitgevoerd.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag