Een maagonderzoek of gastroscopie kan uitkomst bieden bij klachten

Heb je maagklachten, zoals pijn in de bovenbuik, problemen met de voedselpassage, misselijkheid/braken, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies? Is in je familie sprake van een verhoogd risico op maagproblemen? Een maagonderzoek geeft meer inzicht in jouw situatie, zodat je mogelijk erger kunt voorkomen. Ook als er (nog) geen klachten zijn, kan een maagonderzoek heel nuttig zijn.

Maagklachten vinden vaak hun oorsprong in slokdarm, maag of twaalfvingerige darm. De oorzaak is meestal een irritatie, ontsteking, middenrifbreuk of een zweer. Een op de vijf Nederlanders met maagklachten blijkt een maag- of darmzweer te hebben.

Maar ook een tumor kan de boosdoener zijn. Het is belangrijk om in een vroeg stadium te weten wat er aan de hand is. Maagzweren kunnen uitgroeien tot tumoren als ze onbehandeld blijven. Maagkanker wordt ieder jaar bij circa 1.600 mensen in Nederland vastgesteld.

Maagonderzoek Prescan
Een endoscoop wordt gebruikt bij een gastroscopie (maagonderzoek)

Gastroscopie is de onderzoeksmethode bij een maagonderzoek. Het wordt uitgevoerd met behulp van een endoscoop. Dit is een dunne, soepele slang met aan het uiteinde een kleine camera. De camera staat in verbinding met een monitor, waarmee de arts de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm) kan bekijken. Zo kunnen afwijkingen als zweertjes, ontstekingen en bloedingen worden opgespoord. 

Preventieve maagonderzoeken

In Nederland blijkt dat huisartsen terughoudend zijn met het aanvragen van gastroscopie. De reden daarvoor is niet duidelijk. Uit onderzoeken blijkt dat achteraf in veel gevallen (40%) relevante aandoeningen in maag en/of slokdarm worden aangetroffen, terwijl vooraf de kans op een afwijking nog laag (minder dan 25%) werd ingeschat.

Prescan kent twee verschillende maagonderzoeken. Een gastroscopie met toediening van een rustgevend middel d.m.v. injectie en een combinatie maag- en darmonderzoek.

 

Maagonderzoek vanaf €420*

* Alle gerichte onderzoeken zijn exclusief € 35,- intake-kosten

Een maagonderzoek maakt standaard deel uit van ons Total Body Scan Premium onderzoeksprogramma. Meer informatie over een maagonderzoek?

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Meer over het maagonderzoek

 • Hoe gaat een maagonderzoek?

  Het maagonderzoek (gastroscopie) gebeurt met behulp van een endoscoop. Dit is een soepele slang met aan het uiteinde een cameraatje, dat via de mond en de keel in de slokdarm wordt gebracht en vervolgens naar de maag en twaalfvingerige darm wordt geschoven. Via de monitor kan de arts de binnenkant van je slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekijken en eventuele afwijkingen opsporen, zoals zweertjes, ontstekingen en bloedingen. Hij kan direct stukjes weefsel wegnemen voor nader onderzoek of een eventuele bloeding stelpen.

  Het onderzoek, dat slechts 10 minuten duurt, kan op verzoek onder narcose plaatsvinden. Je moet helemaal nuchter zijn. Dat betekent niet eten na 22:00 vanaf de avond voor het onderzoek. En niet drinken, niet roken en geen medicamenten vanaf 6 uur voor het maagonderzoek. Het inbrengen van de endoscoop is voor de meeste mensen een vervelend gevoel, maar doet geen pijn. Je kunt, nadat de endoscoop door de keel is, gewoon doorademen, zowel door de neus als door de mond; er is ruimte genoeg in de keelholte. Om een beter zicht te hebben wordt via de endoscoop lucht in de maag en darmen geblazen. Veel mensen moeten daarom tijdens het onderzoek boeren. Dat is voor jezelf misschien een vervelend idee, maar het is heel gebruikelijk. Ook kun je door het inblazen van lucht een opgeblazen gevoel krijgen. Kalm blijven, zo goed mogelijk proberen te ontspannen en rustig doorademen helpen om het onderzoek tot een goed einde te brengen. Uiteindelijk duurt het niet zo lang. Als het onderzoek klaar is, wordt de endoscoop langzaam teruggetrokken en uit de mond gehaald. Je kunt daarna nog een tijdje last hebben van wat klachten, zoals een opgeblazen gevoel en boeren. Dat heeft te maken met de lucht die tijdens het onderzoek in je lichaam werd geblazen en kan geen kwaad. Ook is het mogelijk dat je wat last hebt van irritatie in de keel. Deze klachten verdwijnen binnen korte tijd.

 • Gastroscopie met toediening van een rustgevend middel d.m.v. injectie

  Gastroscopie gebeurt vaak met de toediening van een rustgevend middel d.m.v. injectie, omdat het onderzoek gevoelig kan zijn. Tijdens de gastroscopie kunnen ook kleine ingrepen worden verricht. Bijvoorbeeld het wegnemen van stukjes weefsel voor nader onderzoek of het stelpen van een bloeding.

 • Nazorg

  Als er bij het maagonderzoek iets gevonden wordt, sta je er niet alleen voor. De arts overlegt met jou en eventueel je huisarts of specialist wat de mogelijke vervolgbehandeling is. Als blijkt dat je niet terecht kunt bij de reguliere gezondheidszorg in Nederland, dan kunnen wij je mogelijk verder helpen. Je kunt voor de meeste behandelingen binnen een week terecht in de ziekenhuizen waarmee Prescan samenwerkt. Wanneer een afwijking wordt ontdekt die onmiddellijk ingrijpen vereist, kun je in het ziekenhuis blijven zodat de behandeling direct kan plaatsvinden.

Vragen met betrekking tot COVID-19 (coronavirus)

 • Zijn de klinieken van Prescan nog open?

  Als gevolg van de covid-19 pandemie zijn wij genoodzaakt om onze klinieken tijdelijk te sluiten. Alle Prescan klinieken zijn vanaf dinsdag 31 maart gesloten, naar verwachting gaan we na 28 april weer open. Alle geplande onderzoeksprogramma’s worden uitgesteld en betreffende cliënten worden geïnformeerd. De reden voor de sluiting is tweeledig. Allereerst is het onze topprioriteit om de veiligheid van onze cliënten en medewerkers te waarborgen. Ook met het strengste hygiëne- en intakeprotocol op basis van de richtlijnen van het RIVM is het nu niet meer verantwoord om onze diensten aan te bieden. In onze klinieken kunnen wij op dit moment besmetting met het coronavirus helaas niet 100% voorkomen. Daarnaast ligt dit besluit in lijn met de nationale maatregel tot social distancing. In het nationaal belang en in het kader van de kwaliteit en veiligheid in onze klinieken, stellen wij tot nader order alle fysieke contacten met medewerkers en cliënten zo veel mogelijk uit.

  Zodra de situatie wijzigt, zullen wij u hierover informeren. 

 • Kan ik wel een onderzoek inplannen ondanks COVID-19 (coronavirus)?

  De klinieken van Prescan zijn tijdelijk gesloten, maar wij staan nog steeds voor u klaar. Wij zijn dagelijks bereikbaar om een onderzoek in te plannen in de periode na 28 april. U kunt ons bereiken via 074 255 9 255 of info@prescan.nl. 

Klinieken

Onze maagonderzoeken kunnen niet in alle klinieken uitgevoerd worden. In onderstaande klinieken kan wel een maagonderzoek uitgevoerd worden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag