Onderzoek Darmflora

De darmflora omvat alle bacteriën die te vinden zijn in onze darmen. Deze bacteriën zorgen ervoor dat verkeerde stoffen worden afgebroken wanneer ons lichaam dat zelf niet kan. Tevens zijn deze bacteriën belangrijk voor het aanmaken van waardevolle stoffen, zoals vitaminen. Door verschillende redenen kan de darmflora uit balans raken waardoor er verschillende klachten ontstaan. Klachten die zoal voorkomen zijn: 

 • Diarree
 • Winderigheid
 • Verstopping
 • Opgeblazen gevoel
 • Klachten na het eten van vet voedsel
 • Pijn in de bovenbuik

Dit pakket bestaat uit een ontlastingsonderzoek van de darmflora, gisten en schimmels, gluten en de weerstand. Met dit onderzoek wordt gekeken naar de oorzaak van het uit balans raken van de darmflora. Door onze specialisten wordt beoordeeld of dit komt door een ontstekingsreactie, verdelingsproblemen, gluten, een afwijking van de darmflora of overgroei met gisten.

Inhoud pakket

Het basis pakket darmflora bevat 14 analyses:

 • Verteringsparameters: zuurtegraad, vet-, vezel- en zetmeelvertering
 • Darmflora: E.coli, Enterobacteriaceae, Lactobacillus spp. en Enterococcus spp.
 • Gisten en schimmels
 • Immunoglobuline A (sIgA)
 • Gluten test: t-transglutaminase, anti-gliadine
 • Calprotectine

Nazorg

Nadat u de testen heeft opgestuurd ontvangt u binnen 10 dagen de resultaten per e-mail. Indien er afwijkingen gevonden zijn kunt u dit duidelijk terugvinden in de bijgeleverde rapportage. Bij mogelijke vragen kunt u altijd contact opnemen met de afdeling nazorg van Prescan. Ook kan het zijn dat u wordt geadviseerd contact op te nemen met uw huisarts zodat u de uitslag kan bespreken. Deze kan in dit geval voor u een geschikte behandeling starten.

Aanvullende testen

Het basispakket Darmflora is na het PDS pakket een goede keuze om uw darmflora te controleren. Mocht u hele gerichte klachten hebben dan kan het zinvol aanvullend onderzoek te doen. Bespreekt u dit met de verpleegkundige. 

Laboratorium

Prescan biedt een breed analysepakket gericht op de diagnostiek bij chronische darmklachten en PDS-klachten. Omdat voorafgaand aan het onderzoek niet bekend is of de klachten worden veroorzaakt door een besmetting met parasieten, wordt veroorzaak door een glutenallergie, een afwijkende darmflora of een ontsteking van de darmwand, worden meerdere analyses tegelijkertijd uitgevoerd. Dit vergroot de kans om de oorzaak van de klachten te achterhalen en de ziekteduur te verkorten. Door een breed onderzoek wordt bij de helft van de mensen met chronische darmklachten de achterliggende oorzaak opgespoord. 

 

Basispakket Darmflora €155

Meer informatie over dit onderzoek?

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag