Alleen een allergie voor katten, that's it.

9 april 2021 leestijd 4 minuten

Chantal woont samen met haar vriend in Amsterdam, waar ze vier jaar geleden naartoe verhuisde voor haar stage. Het gaat prima met Chantal, ze heeft geen gezondheidsklachten en voelt zich fit. Toch koos ze voor een gericht preventief onderzoek bij Prescan. Gewoon om te kijken of alles nog op rolletjes loopt binnenin haar lichaam.

Chantal is altijd in de weer en gaat er graag op uit; koken met vrienden, stedentrips organiseren of sporten. Verder haalt Chantal veel plezier uit haar bestuurderswerk bij CNV Vakmensen waar zij zich bezig houdt met cao-onderhandelingen, fusies en reorganisaties.

‘Ik ben iemand die graag sport en gezond eet en voel me over het algemeen ook fit en sterk. De bodyscan was voor mij echt als preventieve check. Het was dan ook fijn om te horen dat ik, zover de medisch specialisten van Prescan konden zien, helemaal gezond ben. Ze zagen bij mij alleen een allergie voor katten, maar dat is maar een kleinigheidje.

Preventief medisch onderzoek

De verhalen die je hoort of leest over dit soort scans gaan vaak over mensen waar ze wél iets vonden, maar ook als je gezond blijkt is zo’n preventief onderzoek heel nuttig. Je weet dan zeker dat je lichaam globaal gezien prima werkt. Het voordeel van zo’n bodyscan is dat je meer inzicht krijg in je eigen lichaam. Een onderdeel van het onderzoek was bijvoorbeeld het maken van een hartfilmpje. Tijdens deze opname legde de cardioloog mij precies uit welke hartkamer in beeld was en wat de functie ervan was, erg leerzaam en interessant.

Ervaring van de kliniek

Ik had gekozen voor het bodyscan excellent programma, dit programma duurde één dagdeel. Bij binnenkomst in de kliniek van Prescan viel het me op dat het er heel anders uitziet dan een ziekenhuis. De sfeer is huiselijker en er is geen typische ziekenhuis geur. Daarnaast werd er goed voor je gezorgd. Er stond van alles klaar, zoals koffie, thee, belegde broodjes en yoghurt.

Voorafgaand aan het onderzoek werd uitgebreid uitgelegd welke onderdelen allemaal op de planning stonden. Het programma bestond uit een bloedtest, een dermatologisch onderzoek, een cardiologisch onderzoek en een MRI-scan. De verschillende onderdelen waren efficiënt gepland, waardoor het onderzoeksprogramma maar één dagdeel in beslag nam. Ik werd goed begeleid van het ene onderdeel naar het andere en gedurende de dag informeerde een verpleegkundige regelmatig hoe het met me ging.

De verschillende onderdelen waren efficiënt gepland, waardoor het onderzoeksprogramma maar één dagdeel in beslag nam.
Chantal van Binsbergen

Het onderzoek

Het onderzoeksprogramma startte met het afnemen van mijn bloed. Hier was ik een beetje nerveus voor want ik val soms flauw tijdens het bloedprikken. Toen ik dit aangaf bij de verpleegkundigen hielden ze hier rekening mee door me af te leiden en snel in te grijpen toen ik me een beetje duizelig begon te voelen.

Na de bloedafname stond een dermatologisch onderzoek op het programma. Door een dermatoloog is mijn hele huid gecontroleerd op afwijkingen en kreeg ik direct de uitslag van zijn bevindingen en wat tips. Zo smeerde ik mijn huid altijd in met olie tegen uitdroging, maar blijkbaar droog je hiermee je huid juist verder uit. Voortaan gebruik ik de crème die de dermatoloog aanraadde en merk ik dat mijn huid minder droog is.

Na de lunch met belegde broodjes kreeg ik een cardiologisch onderzoek dat bestond uit een fietstest en een hartfilmpje. De fietstest ging goed en op het hartfilmpje waren geen bijzonderheden te zien, dus ik kon al snel door naar het volgende onderdeel: de MRI-scan. Dat vond ik een hele interessante ervaring. Ik ben van nature nogal nieuwsgierig en ik vond het dan ook heel interessant om eens in een MRI-scanner te liggen. Toen de verpleegkundigen merkten dat ik enthousiast werd van de MRI-scan moesten ze er wel een beetje om lachen. Over het algemeen zijn mensen niet zo verheugd om een MRI-tunnel in te gaan. Maar ik dus wel.

De scan duurde ongeveer 45 minuten, maar het voelde een stuk korter. Ik werd afgeleid door een koptelefoon met muziek. Via een spiegel kon je vanuit de MRI-tunnel de ruimte inkijken, zodat je je niet opgesloten voelde.

Ik zie preventief medisch onderzoek als onderhoud.
Chantal van Binsbergen

De uitslag

Na afloop van alle onderzoeken kreeg ik een nabespreking met de arts. Tijdens dit gesprek werden alle uitslagen doorgesproken en toegelicht. Er waren gelukkig geen afwijkende dingen gezien. Alle uitslagen, conclusies en adviezen werden ook geüpload in mijn persoonlijke online portaal.

Het preventieve onderzoek van Prescan was voor mij vooral een bevestiging dat alles in mijn lichaam in orde is, voor zover te zien. Over tien jaar wil zeker ik opnieuw een bodyscan laten maken. Ik zie een preventief onderzoek vooral als een vorm van onderhoud, net zoals een APK dat voor je auto is.’

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.