De Medisch Directeur van Prescan stelt zich voor: Joop Arends aan het woord

26 oktober 2023 leestijd 2 minuten

Voormalig internist-infectioloog Joop Arends (48) is in augustus gestart als medisch directeur bij Prescan. In deze functie richt hij zich op medische innovatie en de strategische ontwikkeling van Prescan. "Prescan is een bijzondere organisatie met ambitieuze doelen, die naadloos aansluiten bij mijn eigen visie. Terwijl ik vroeger als arts vooral bezig was met ziekte, staat Prescan in het teken van preventie en gezondheid. In deze rol komen alle ervaringen en inzichten die ik gedurende de afgelopen twintig jaar heb opgedaan samen," aldus Arends.

Joop Arends werkte jarenlang als internist-infectioloog en associate professor aan het UMC Utrecht. Daarnaast ontwikkelde hij de Happi App, een platform waarmee chronisch zieke patiënten, in het bijzonder mensen met hiv, de mogelijkheid krijgen om hun ziekte beter te managen en daarmee de kwaliteit van leven te verhogen. Deze waardevolle combinatie van medische expertise en ervaring op ondernemingsgebied maken hem een waardevolle aanwinst voor Prescan.

Het is van belang dat we collectief meer bewustzijn creëren rondom gezondheid.
Joop Arends
Medisch Directeur Prescan

‘De nadruk moet liggen op gezond blijven’

Volgens Joop Arends moet er een Deltaplan komen voor de zorg. “De zorg kampt met diverse uitdagingen, zoals vergrijzing en personeelstekort. Tegelijkertijd ligt er een weeffout in ons zorgsysteem: we richten ons te sterk op het behandelen van ziekte, terwijl de nadruk zou moeten liggen op gezond blijven. Gezond leven en een gezond lichaam kunnen ziekten effectief helpen voorkomen. Het is van belang dat we collectief meer bewustzijn creëren rondom gezondheid. De overheid zou gezonde voeding moeten bevorderen en zorgverzekeraars zouden meer nadruk moeten leggen op preventie. Gezondheidsbewustzijn is cruciaal, omdat het mensen in staat stelt het grotere geheel te begrijpen. Als je weet hoe het met je gezondheid gesteld is, kun je weloverwogen keuzes maken."

Er is steeds meer behoefte aan inzicht in de eigen gezondheid, ziet Joop Arends. “Of het nu gaat om het gebruik van wearables zoals Fitbits, het meten van slaappatronen, het uitvoeren van bloedtesten en andere vormen van zelfmonitoring: mensen willen hun gezondheid meten en monitoren. Met Prescan kunnen we perfect inspelen op die groeiende behoefte, en mensen beter en completer inzicht geven in hun eigen gezondheid, zodat ze zelf gezondere keuzes kunnen maken.”

We gaan met data aantonen wat we doen en waarom Prescan een waardevolle bijdrage levert aan de gezondheidszorg.
Joop Arends
Medisch Directeur Prescan

Technologie en data

Joop Arends gelooft sterk in de mogelijkheden van technologie om de toegang tot medische zorg te vergemakkelijken en patiënten meer controle te geven over hun gezondheid en gaat zich bij Prescan dan ook bezighouden met het ontwikkelen van een digitale omgeving, waarbij mensen in één oogopslag inzicht krijgen in hun eigen gezondheid. "Vergelijk het met je bank, daar zie je ook in één keer meteen hoe je er financieel voor staat. Waarom bestaat dat nog niet voor je gezondheid?”

Ook gaat Joop Arends data een belangrijkere pijler maken binnen Prescan. "We gaan met data aantonen wat we doen en waarom Prescan een waardevolle bijdrage levert aan de gezondheidszorg. Ik wil aan de hand van data inzichtelijk maken wat onze impact is. We willen begrijpen wanneer onze diensten van toegevoegde waarde zijn. Dit is niet alleen belangrijk voor onszelf, maar ook voor de maatschappij als geheel.”

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.