Gezonde leefstijl: inzicht en preventie

19 maart 2024 leestijd 3 minuten

Een gezonde leefstijl is cruciaal voor een vitaal en energiek leven. In deze blog bespreken we hoe je een gezonde leefstijl kunt blijven hanteren en hoe preventief gezondheidsonderzoek, bijvoorbeeld door een fibroscan en een gesprek met een leefstijlarts, je inzicht kan geven in je eigen gezondheid.

Preventief gezondheidsonderzoek: een waardevolle investering

Een preventief gezondheidsonderzoek, zoals het Bewust Vitaal programma van Prescan, geeft je een uitgebreid beeld van je gezondheid.

Preventief gezondheidsonderzoek is een proactieve benadering gericht op het vroegtijdig opsporen van aandoeningen en het optimaliseren van je gezondheid. Het gaat verder dan het bestrijden van symptomen en richt zich op preventie door middel van:

 • Risicobeoordeling: Identificatie van factoren die je gezondheid kunnen beïnvloeden, zoals erfelijkheid, leefstijl en medische geschiedenis.
 • Vroege detectie: Opsporen van aandoeningen in een vroeg stadium, wanneer ze nog asymptomatisch zijn en behandelingskansen optimaal zijn.
 • Gezondheidsoptimalisatie: Adviseren over leefstijlverbeteringen en preventieve maatregelen om je gezondheid te bevorderen en risico's te verminderen.

Preventief gezondheidsonderzoek is relevant voor iedereen die:

 • Zich bewust is van het belang van een gezonde leefstijl.
 • Inzicht wil in zijn of haar huidige gezondheidstoestand.
 • Risico's op aandoeningen wil verkleinen.
 • Preventieve maatregelen wil nemen om de gezondheid te optimaliseren.

Kies bewust voor vitaal

Bewust kiezen voor een vitale gezondheid is een proactieve benadering die je gezondheid, geluk en levenskwaliteit op de lange termijn optimaliseert. De voordelen zijn talrijk en reiken verder dan enkel fysieke gezondheid. Door bewuste keuzes te maken op het gebied van voeding, beweging, stressmanagement, slaap en mentale gezondheid, creëer je een stevige basis voor een vitaal en energiek leven.

Het Bewust Vitaal onderzoeksprogramma van Prescan geeft je inzicht in je vitaliteit en gezondheid. Het onderzoeksprogramma omvat diverse metingen, waaronder:

 • Bloedonderzoek: cholesterol, bloedsuiker, nierfunctie, leverfunctie, schildklierfunctie, etc.
 • Urineonderzoek: nieren, blaasfunctie, etc.
 • Leefstijlanalyse: voeding, beweging, stress, slaap, etc.
 • Visceraal vetmeting: buikvet, risico op hart- en vaatziekten.
 • Fibroscan: leververvetting, risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

De waardevolle inzichten die voortkomen uit het onderzoek helpen je om je leefstijl te optimaliseren en risico's op aandoeningen te verkleinen.

Fibroscan: een innovatieve meting voor een gezondere lever

De fibroscan is een pijnloze, snelle en betrouwbare methode om de leververvetting te meten. Leververvetting is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De fibroscan is een waardevolle aanvulling op het preventief gezondheidsonderzoek.

Hoe werkt de fibroscan?

De fibroscan maakt gebruik van ultrasoundtechnologie om de stijfheid van de lever te meten. Een verhoogde stijfheid kan wijzen op leververvetting of zelfs leverschade. De meting is pijnloos en duurt slechts enkele minuten.

Waarom is een fibroscan belangrijk?

Leververvetting is een veelvoorkomende aandoening die vaak onopgemerkt blijft. De fibroscan kan leververvetting in een vroeg stadium detecteren, waardoor tijdige behandeling mogelijk is. Behandeling van leververvetting kan de progressie naar leverschade en ernstige complicaties voorkomen.

Leefstijlarts: samen haalbare doelen stellen

Na het preventief gezondheidsonderzoek Bewust Vitaal bespreek je de uitslagen met een leefstijlarts. De arts helpt je om je inzichten te vertalen naar concrete stappen voor een gezondere leefstijl.

Tips voor een gezondere leefstijl:

 • Gezonde voeding: Kies voor verse, onbewerkte voeding met veel groenten, fruit en volkoren producten.
 • Bewegen: Maak minstens 2,5 uur per week matig intensief of 1,5 uur per week intensief lichamelijk actief.
 • Stress: Ontwikkel gezonde coping-mechanismen om stress te verminderen.
 • Slaap: Zorg voor 7 à 8 uur slaap per nacht.
 • Mentale gezondheid: Investeer in je mentale welzijn door activiteiten te doen die je leuk vindt en ontspannend zijn.

Een gezonde leefstijl is een krachtige tool om je gezondheid te optimaliseren. Het kan je waardevolle inzichten geven en je helpen om gerichte stappen te zetten naar een gezondere leefstijl en langere vitaliteit.

Bewust Vitaal

Vraag jij je weleens af hoe het met je gezondheid gesteld is? Of je leefstijl wel goed voor je is? Of je zelf invloed hebt op hoe vermoeid of energiek je bent? En wat je zou kunnen doen om je lichaam in optimale conditie te houden?

Het Bewust Vitaal onderzoek van Prescan geeft inzicht in je gezondheid en dat helpt om energiek en gezond te blijven. Geen standaard check-up, maar een diepgaand en deskundig onderzoek naar gezondheid en leefstijl, uitgevoerd door medisch specialisten.

Na afloop krijg je adviezen die voor jou relevant zijn. Ook geven we aan welke vervolgonderzoeken specifiek voor jou interessant kunnen zijn. Want we hebben alle aandacht voor jouw gezondheid.

Meer informatie

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.