Leefstijlarts Maartje van Doormaal over preventie en Bewust Vitaal

22 maart 2024 leestijd 6 minuten

Maartje van Doormaal is een ervaren huisarts met een diepe passie voor preventie en leefstijlmanagement. Sinds 2010 is ze actief als huisarts en heeft ze zich gespecialiseerd in het bevorderen van gezond leven en het voorkomen van leefstijl gerelateerde ziektes. Bij Prescan leidt Maartje het Bewust Vitaal programma, gericht op het verbeteren van de algemene gezondheid en welzijn van cliënten door middel van vroege detectie en leefstijladvies.

Huisarts met een passie voor leefstijl

Maartje is opgeleid aan de Universiteit van Rotterdam en Utrecht en heeft al jarenlange ervaring als huisarts. “In onze opleiding hebben we helaas niet zo veel geleerd over wat gezond zijn eigenlijk inhoud en ook niet over hoe je het beste gezond kunt blijven. Daarom heb ik de afgelopen 10 jaar veel gelezen, congressen bezocht en geleerd over leefstijl en preventie op vele gebieden”.

Tussen 2019 en 2023 heeft Maartje als huisarts in Zwitserland gewerkt. Hier heeft ze de opleiding Mind-Body Medicine en Leefstijlverandering gevolgd aan de Universiteit van Zurich. “In Zwitserland is preventie op het gebied van gezondheid veel normaler dan in Nederland. In Zwitserland had ik veel tijd voor een patiënt en beschikten we over geavanceerde medische apparatuur zoals een bio-impendatieweegschaal”.

 

Hoe preventie en leefstijl elkaar ondersteunen

“De afgelopen jaren heb ik helaas veel mensen ziek zien worden en zelfs zien overlijden aan leefstijlziektes. Deze hadden voorkomen kunnen worden door andere keuzes te maken op het gebied van leefstijl.” Maartje vond dit moeilijk om te accepteren. “Veel mensen en artsen kennen de kracht en invloed van vroege bewustwording en preventie nog onvoldoende. Gelukkig krijgt preventie steeds meer aandacht in de media, de spreekkamer maar ook in de politiek”.

Onze huidige maatschappij is een soort Lui Lekkerland als we kijken naar het voedselaanbod en vervoersmogelijkheden. Het is moeilijk om alle verleidingen te weerstaan, zeker als je je hier niet bewust van bent.

“Zelf ben ik graag onafhankelijk en sta ik op eigen benen. Ik hoop dan ook zo lang mogelijk onafhankelijk te blijven van bijvoorbeeld de zorg. Het is fijn dat er ziekenhuizen en goede specialisten zijn waar je naartoe kunt als je wat hebt, maar het is nog fijner als je er zo weinig mogelijk gebruik van hoeft te maken”.

Ik heb gemerkt dat het helpt om mensen bewust te maken van hun eigen risicofactoren door dingen te meten en zichtbaar te maken.
Maartje van Doormaal
Leefstijlarts bij Prescan

Persoonlijke aandacht en advies

Binnen het Bewust Vitaal programma van Prescan, speelt Maartje een centrale rol in het bieden van persoonlijke aandacht en op maat gemaakt advies. Ze werkt nauw samen met cliënten om hun bewustzijn over gezondheidsrisico's te vergroten en hen te begeleiden naar een gezondere leefstijl.

“Ik heb gemerkt dat het helpt om mensen bewust te maken van hun eigen risicofactoren door dingen te meten en zichtbaar te maken. Als je zwart op wit ziet hoe het ervoor staat met bijvoorbeeld je lever of met je spier- of vetmassa, dan kan dit je helpen om betere besluiten voor jezelf en je gezondheid te maken”.

Tot ongeveer het 30ste levensjaar werkt het lichaam nog voor jou, maar na je 30ste moet jij voor je lichaam gaan werken.
Maartje van Doormaal
Leefstijlarts bij Prescan

Maartje geeft aan dat veel mensen wel weten dat ze niet zo gezond leven, maar dat veranderen vaak moeilijk is. Maartje probeert dan ook de kennis en bewustzijn van alle verleidingen die er zijn in onze huidige maatschappij, over te brengen bij haar patiënten en cliënten die ze begeleid. “Als je jezelf durft te confronteren met informatie over je leefstijl en de metingen van een onderzoek, dan kan dit je helpen om stappen te nemen in de richting van een verbeterde gezondheid”. Een quote die Maartje vaker gebruikt is: “Je moet het vergelijken met sparen voor je pensioen. Als je te laat begint, heb je minder te besteden.” Dit geldt ook voor je gezondheid. Tot ongeveer het 30ste levensjaar werkt het lichaam nog voor jou, maar na je 30ste moet jij voor je lichaam gaan werken. Als er iets aan gaat mankeren, dan heeft dat grote invloed op je leven.

 

Over Bewust Vitaal

Het Bewust Vitaal onderzoeksprogramma van Prescan geeft cliënten inzicht in hun huidige gezondheid en geeft praktische handvatten voor verbetering. Met behulp van een bio-impendantieweegschaal wordt een meting van je lichaamssamenstelling gemaakt. Dit wordt weergegeven door middel van inzichtelijke plaatjes. “Je kunt naast het gewicht en BMI ook zien hoe de samenstelling is van de spier- en vetverdeling” vertelt Maartje. “Wanneer we ouder worden is het belangrijk dat we genoeg spiermassa hebben. De verdeling van vet- en spiermassa geeft aan waar je je op moet focussen als je bijvoorbeeld te zwaar bent”. Een deel van je lichaamssamenstelling is bepaald door je genen en een ander deel door je leefstijl. Door te weten hoe jouw lichaamssamenstelling is, kun je gerichter aan de slag met jouw doelen.

Tijdens het Bewust Vitaal onderzoeksprogramma wordt er ook een fibroscan gemaakt. De fibroscan is een echoapparaat dat in een paar minuten de hoeveelheid vet en littekenweefsel in de lever kan meten. Dat is belangrijk omdat vet in je lever op termijn kan zorgen voor verlittekening. Wanneer dat het geval is kan de lever minder goed gaan functioneren. “De hoeveelheid vet in je lever is een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en ook voor suikerziekte. Dat hoeft niet direct, maar vaak op de langer termijn. Door nu de hoeveelheid vet te meten en je hier bewust van te zijn, weet je wat belangrijk is om op te focussen, zodat je je leefstijl kunt verbeteren” vertelt Maartje.

Vaak vinden we grotere of kleinere aanwijzingen van risicofactoren bij cliënten. Hier zijn ze zich zelf vaak niet bewust van.
Maartje van Doormaal
Leefstijlarts bij Prescan

Bewustwording en inzicht

“Het is ontzettend leuk om cliënten bij Prescan te spreken en ze te helpen om hun doelen te bereiken op het gebied van gezonder leven. Iedereen heeft een ander verhaal en ook een andere motivatie om aan de slag te gaan. Elk gesprek is uniek en soms komen er ook onverwachte en verrassen resultaten naar voren tijdens een onderzoek. Sommigen denken namelijk dat ze heel gezond zijn, maar de metingen geven dan toch wat anders aan”. Dit motiveert Maartje om door te gaan omdat ze weet dat de spreekuren en inzichten ook echt iets kunnen bieden.

“Vaak vinden we grotere of kleinere aanwijzingen van risicofactoren bij cliënten. Hier zijn ze zich zelf vaak niet bewust van. Door dat we dit vroegtijdig ontdekken kunnen we nog goed bijsturen wat erger kan voorkomen. Want als je jarenlange schade hebt, zonder dat je dat weet, dan wordt het moeilijk om het tij te keren. Hiermee doel ik dan op jarenlang een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, een verhoogde suikerspiegel, te lage spiermassa, leververvetting en verlittekening. Dit kan soms al rond je 40ste of eerder optreden.

Bewust Vitaal

Vraag jij je weleens af hoe het met je gezondheid gesteld is? Of je leefstijl wel goed voor je is? Of je zelf invloed hebt op hoe vermoeid of energiek je bent? En wat je zou kunnen doen om je lichaam in optimale conditie te houden?

Het Bewust Vitaal onderzoek van Prescan geeft inzicht in je gezondheid en dat helpt om energiek en gezond te blijven. Geen standaard check-up, maar een diepgaand en deskundig onderzoek naar gezondheid en leefstijl, uitgevoerd door medisch specialisten.

Na afloop krijg je adviezen die voor jou relevant zijn. Ook geven we aan welke vervolgonderzoeken specifiek voor jou interessant kunnen zijn. Want we hebben alle aandacht voor jouw gezondheid.

Meer over Bewust Vitaal

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.