Nieuwe MRI-scanner in kliniek Baarn

15 mei 2020 leestijd 3 minuten

In onze kliniek in Baarn is een nieuwe MRI-scanner in gebruik genomen. Deze extra state of the art MRI-scanner MAGNETOM Sola is splinternieuw op de markt en behoort tot de top op het gebied van de MRI-scanners wereldwijd en is ontwikkeld door Siemens Healthineers.

Prescan ging in gesprek over haar nieuwste aanwinst met Cristina Dowling, ruim 10 jaar werkzaam bij Prescan als radioloog en voorheen bij READE en het OLVG, en Paul Riswick, Directeur Verkoop bij Siemens Healthineers, een van de grootste aanbieders op het gebied van MRI-scanners. In dit artikel leggen zij graag uit wat een MRI-scanner precies doet en welke verbeteringen de nieuwe MAGNETOM Sola biedt.

Hoe werkt een MRI-scanner?

"MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Het is een scantechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een magnetisch veld; hiervan voel je niets en het is niet schadelijk. Met een MRI-scanner kan een zogeheten bodyscan uitgevoerd worden, waarbij de hersenen, bloedvaten in de hals, de longen, de boven- en onderbuik middels meerdere scans worden afgebeeld. Door deze losse scans van specifieke gebieden zijn de beelden zeer accuraat en kunnen bijvoorbeeld tumoren opgespoord of uitgesloten worden. Hierbij zijn vooral de hersenen en de vaste organen zoals de lever, alvleesklier, milt en nieren, prostaat en baarmoeder goed te zien, maar niet de holle organen zoals de maag en darmen. Een MRI-scan geeft ook een nauwkeurig beeld van botten, gewrichten en omliggend weefsel zoals spieren en pezen. Zo kan je ook gerichte scans maken van de rug of gewrichten (schouder, knie, elleboog, enkel of pols)", aldus Cristina Dowling.

Voordelen van de nieuwe MRI-scanner:

  • Bredere tunnel voor meer ruimtelijkheid, wat prettig is voor claustrofobische cliënten;
  • Ademhalingssensoren, waardoor cliënten geen additionele band hoeven te dragen die ademhalingsfrequentie meet;
  • Gebruik van biometrische data die anticipeert op beweging, hartslag en ademhaling, waardoor de scans nauwkeuriger zijn;
  • Sneller scannen, waardoor cliënten minder lang in de tunnel hoeven te liggen en er meer tijd is voor begeleiding tijdens de scan;
  • Ledverlichting voor een aangename sfeer;
  • Scherm met een spiegel voor zicht naar buiten.
  • Minder lawaai en betere communicatie door comfortabel audiosysteem.

Radioloog Dowling geeft aan dat de beelden van de MAGNETOM Sola helderder zijn: “Hoe scherper en duidelijker de beelden, hoe zekerder we iets over een bepaalde afwijking kunnen zeggen. Bij een onscherpe plek ben je eerder geneigd het te laten onderzoeken, terwijl we bij betere beelden sneller zien of het onschuldig is. Nog steeds nemen we bij twijfel natuurlijk het zekere voor het onzekere, maar het kan wel een extra onderzoek schelen. Ook is het belangrijk dat de cliënt niet beweegt, want hoe stiller de cliënt ligt, hoe beter de opname is, aangezien MRI zeer gevoelig is voor beweging.” Daarbij schiet de nieuwe MRI scanner echter te hulp. De MAGNETOM Sola heeft een aantal technieken in zich die automatisch corrigeren voor patiëntbeweging zodat deze factor minder kritisch is.

Volgens Paul Riswick zijn er drie belangrijke pijlers die de grootste verschillen aanduiden: “Alles bij deze MRI-scanner is erop gericht dat de scan kwalitatief beter wordt, dat de laborant de scan sneller kan uitvoeren en dat de cliënt zich prettiger voelt. Zo is de tunnel tien centimeter breder (70cm i.p.v. 60cm), wat veel ruimtelijker voelt. Ook is deze aangekleed met mooie ledverlichting die in bepaalde kleuren gezet kan worden om een sfeer te creëren die niet klinisch aanvoelt, wat het welbehagen van de cliënt bevordert. Daarnaast is deze scanner voorzien van een Innovision oplossing; een scherm waarmee de cliënt in staat is om filmpjes of een serie te kijken terwijl zij in de tunnel liggen.”

Interesse?

Het is al mogelijk een afspraak te plannen voor een professionele bodyscan in de MAGNETOM Sola bij onze kliniek in Baarn. Je kunt bij Prescan terecht voor een MRI-scan zonder een verwijzing van de huisarts en zonder lange wachttijden. Je krijgt direct na het onderzoek al de uitslag en deskundig advies van de arts.

Heb je vragen of ben je benieuwd of een MRI-scan iets voor jou is? Onze verpleegkundigen maken graag tijd voor een persoonlijk telefonisch advies via 074 255 9 255.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.