Home Nieuws ‘Preventieve scan redde mijn leven’

‘Preventieve scan redde mijn leven’

8 oktober 2018  •  leestijd 4 minuten

Een ondefinieerbare pijn of vage klachten. Het is niet altijd mogelijk om aan de buitenkant van ons lichaam te zien wat er aan mankeert. Eddy van Heel, oprichter van Prescan, biedt een oplossing. Zijn bodyscans werken als een APK voor het lichaam.’

TEKST Ilja Post | FOTOGRAFIE Femmy Weijs

Je hoeft geen hypochonder te zijn om je op gezette tijden af te vragen hoe het met je lichamelijke conditie is gesteld. Want al voel je nu nog prima, onderhuids zou er zomaar van alles kunnen sluimeren. Een tumor bijvoorbeeld, die nu nog goedaardig en prima te opereren is, maar over een maand, een jaar of langer kan uitgroeien tot een levensbedreigende ziekte. Geen prettige gedachte. Maar vrijwel iedereen kent de verhalen van overleden kennissen, vrienden of familie door te laat ontdekte kanker. Ook zij voelden soms niks, tot het te laat was. Of ze hadden al wel klachten die verkeerd werden gediagnostiseerd. Want hoe grondig medici ook te werk gaan, sommigen tumoren zijn nu eenmaal ‘meester-vermommers’. Die laten zich amper zien op een echo of CT-scan. Of ze gedragen zich lange tijd als een goedaardige, stabiele tumor die ineens agressief gaat groeien en kwaadaardig wordt, met alle gevolgen van dien.

Wolf in schaapskleren

Eddy van Heel, jarenlang verpleegkundige binnen een van de grootste zorginstellingen van Nederland, kan zich de slachtoffers van dergelijke ‘wolf in schaapskleren’-tumoren nog goed herinneren. “De man die bloed ophoestte, maar bij wie longfoto’s verder niets ernstigs uitwezen. Een CT- scan leek daardoor niet nodig. Twee jaar later stond hij echter opnieuw voor mij. Dit keer met volledige uitgezaaide longkanker, zonder kans op genezing. De arme man was nog maar 55 jaar. Een tragisch verhaal.”

Ook in eigen kring maakte hij mee dat vrienden niet op tijd werden doorverwezen naar specialisten of dat er, onder druk van zorgverzekeraars, eerst goedkopere onderzoeken werden uitgevoerd, waardoor diagnoses onjuist of te laat werden gesteld. Zijn latere compagnon Jan Zantinge, met wie hij in 2002 Prescan oprichtte, verloor in korte tijd zijn vader, schoonvader en een goede vriendin aan te laat ontdekte kanker. “Frustrerend was dat sommigen van hen vooraf al het gevoel hadden dat er ergens van binnen iets fout zat. Desondanks werd geen van hen de mogelijkheid geboden een algemene health check te ondergaan”, aldus Eddy.

Nierfalen

Absurd eigenlijk, vonden de twee, die vastbesloten waren dan zelf maar iets te doen aan het te laat ontdekken van mogelijke risico’s. Eddy: “Een aflevering van The Oprah Winfrey Show, waarin een Amerikaanse aanbieder van total body scans aan het woord kwam, bood uitkomst. Dergelijke preventieve check-ups zouden ook in Nederland mogelijk moeten worden, dacht ik toen. Op elk gewenst moment, zonder daarbij gehinderd te worden door een stug systeem waarin financiën bepalend zijn. Daarmee ontstond het idee voor Prescan.” Via gesprekken met een grote Nederlandse zorgverzekeraar kwamen de Twentenaren in contact met een aantal kwalitatief hoogstaande ziekenhuizen net over de grens in Duitsland. Deze ziekenhuizen deelden de visie over preventie en vroegdiagnostiek en de plannen voor Prescan werden gesmeed. In januari 2003 opende de eerste kliniek haar deuren. “Vanuit daar bouwden we Prescan uit tot waar we nu zijn: wereldwijd marktleider op het gebied van bodyscans met alweer zo’n 110.000 behandelde patiënten.”

Onder hen ook Eddy zelf, die misschien nog wel het beste voorbeeld is dat preventief medisch onderzoek nuttig kan zijn. Al twee keer redde een scan zijn leven. “De eerste keer dat ik mij grondig liet nakijken, bleek ik te lijden aan nierfalen. Een aandoening die mijn artsen, ondanks herhaaldelijke bezoeken, over het hoofd hadden gezien. Sindsdien heb ik een donornier. De oude nieren zijn achtergebleven. Ik heb altijd een voorgevoel gehad dat daar nog wel eens problemen zouden kunnen ontstaan.” Terecht, zo bleek afgelopen juli toen hij een check-up deed. “De laatste keer was anderhalf jaar geleden. Dus ik verwachtte eigenlijk geen problemen. Maar wat denk je: op één van die oude nieren zat een tumor van 2,5 centimeter. Zo groot als een pingpongbal. Ik had niet veel later moeten zijn, want dan was hij uitgegroeid en uitgezaaid met alle gevolgen van dien.”

Louter voordelen

Inmiddels is Eddy geopereerd. Volgens de artsen maar goed ook, want de tumor zag er behoorlijk kwaadaardig uit. “Ons initiatief destijds heeft mijn leven gered. Zonder was ik waarschijnlijk niet ouder geworden dan 46. Een bijkomend geluk is ook dat ik, doordat ik er op tijd bij was, twee weken na de operatie al weer aan het werk kon. Dat was mij nooit gelukt wanneer de tumor was gaan woekeren en er chemotherapie aan te pas had moeten komen.”Eddy wil maar zeggen: preventief medisch onderzoek heeft louter voordelen. “Wie zo’n 25 euro per maand opzij zet, zou zich om het jaar van top tot teen kunnen laten nakijken. Daarmee voorkom je niet alles. Maar je brengt er wel de grootste risico’s mee in kaart om zo tijdig je leefstijl te veranderen, waardoor je niet 70, maar 90 wordt. Gezond ouder worden. Dat is de insteek.”


Bron: Jeu Magazine, 29 september 2018

Terug naar overzicht
Lees ook:
'Ik blijf periodiek terugkomen – je hebt tenslotte maar één leven.’
'Ik blijf periodiek terugkomen – je hebt tenslotte maar één leven.’
27 mei 2021

Romaike Wolbers (45) werkte hard als alleenstaande moeder, was sportief bezig en trainde voor een…

Lees meer
Partnership met Siemens Healthineers resulteert in Experience Center bij Prescan.
Partnership met Siemens Healthineers resulteert in Experience Center bij Prescan.
20 april 2021

Prescan en Siemens Healthineers werken al geruime tijd nauw samen aan innovaties en demonstraties op het…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.