Zijn deze foodtrends al doorgebroken in jouw keuken?

19 juni 2019 leestijd 3 minuten

Elk jaar weer ploppen ze op: foodtrends. Van kefir en kokos tot zeewier en kombucha. Ze zorgen ervoor dat onze voorraadkasten worden uitgebreid en gerechten meer en meer gevarieerd zijn. Leuk! Hebben deze negen foodtrends al een plekje in jouw keukenkastjes veroverd?

Dit zijn ze en zo pas je ze (alsnog) toe in de keuken:

Foodtrend 1: een vleugje midden-oosten

Pitabroodjes? Kennen we! Hummus? Kennen we! Kikkererwten? Kennen we! Maar de keuken uit het Midden-Oosten is veel gevarieerder. Heb jij al een diepe duik genomen in deze, en dan vooral de Libanese, keuken? Schuif jij gasten wel eens gerechten als kibbeh en manakeesh voor?

Keukentip: snijd pitabrood in stukjes, bak het kort in een koekenpan en strooi er za’atar of sumak overheen en wat chilivlokken. Lekker voor bij of door een salade of soep. Eet smakelijk!

Foodtrend 2: vergroenting

We happen vrijwel allemaal te weinig groenten weg. Allerlei initiatieven proberen daar een stokje voor te steken: van pizzabodems van groenten tot pasta van groene erwten en groentechips. Op de redactie van Lekker Gezond juichen we dit enorm toe. Doe jij mee?

Keukentip: maak eens een pizzabodem van groenten, bijvoorbeeld van bloemkool.

Foodtrend 3: gekke combinaties

Pindakaas met venkel, chocolade met wasabi, taco’s met kokos… Bijzondere combinaties hebben hun intrede gedaan. En dat betekent ook het combineren van verschillende keukens.

Keukentip: ga op ontdekkingstocht en maak je eigen combinatie met je favoriete ingrediënten. Bijvoorbeeld chocolade met citroen en gember of pindakaas met banaan. En, hoe smaakt het?

Foodtrend 4: pakketje hier, pakketje daar

De maaltijdbox is alweer even in het land, maar de kant-en-klare maaltijdpakketten vind je ook steeds vaker terug in de supermarkt. Met het ene pakket maak je gemakkelijk een lekkere soep en het andere pakket zorgt voor een fijne stamppot. Ideaal voor als je weinig tijd of geen inspiratie hebt of niet zo’n kookwonder bent.

Foodtrend 5: toon je skills

We hebben de boodschappen gedaan en dan? Grote kans dat je de pasta kookt en de groenten bakt. En maak je noodles met groenten, dan ga je wokken. Nee! Als je de foodtrends volgt, dan heb jij jouw keukenvaardigheden uitgebreid en kun je nu perfect stomen en grillen. Nog niet? Gun je koekenpan gezelschap en gebruik een stoomkoker en ovenschaal.
Keukentip: experimenteer met verschillende kooktechnieken. Grill je groenten bijvoorbeeld eens in de oven of stoom ze.

Foodtrend 6: zero waste

Het weggooien van de broccolistronken is verleden tijd. Net als de schil van de watermeloen ende pitjes van de pompoen. De afvalbak blijft leger, de voedselverspilling daalt.

Keukentip: Bombardeer een dag tot kliekjesdag en kook je koelkast leeg. Daag jezelf uit om de vuilnisbak leeg te houden en álles te gebruiken.

Foodtrend 7: maximaal fermenteren

Fermenteren is hot! Ben jij al bekend met deze foodtrend, die via restaurants en supermarkt zo in onze eigen keukens is beland? Van kimchi tot zelfgemaakte zuurkool, tempeh en kefir.

Keukentip: fermenteren is een kwestie van doen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Richt een fermenteerclubje op en ga samen aan de slag.

Foodtrend 8: alternatieven voor allergenen

Restaurants zijn verplicht om allergenen op de menukaart te vermelden en in de grote steden zijn speciaalzaakjes die zich focussen op lactose- of glutenvrije producten. Maar ook grote en kleine merken en bedrijven zetten stappen. Zo zijn er lactose-vrije magnums en kun je bij één van de grotere fastfoodketens veganistische pizza’s bestellen.

Keukentip: heb je geen allergie, dan kan het best interessant zijn om een of meerdere dagen per week te experimenten met zuivelvrije of glutenvrije recepten. Heb je wel een allergie, ga dan naar de speciaalzaken en koop iets wat je nog niet gebruikt.

Foodtrend 9: geen plastic

Het is niet echt voedsel, maar heeft indirect wel met eten te maken. Het verbieden van plastic zakken in de supermarkt is het startschot: we moeten minderen met plastic. In de supermarkt vind je steeds vaker netjes om je groenten in te doen en producten zijn steeds vaker niet verpakt of in duurzame verpakkingen. Doe jij ook mee met deze trend?

Bron: Lekkergezond

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.