Ons verhaal

Prescan. Uit liefde voor het leven.

Hoe is Prescan ontstaan?

In 2002 kruisten de paden van de twee oprichters van Prescan. Jan Zantinge, een ondernemer die net zijn bedrijven had verkocht en Eddy van Heel, gediplomeerd verpleegkundige en Sectormanager binnen één van de grootste zorginstellingen van Nederland. 

Allebei hadden ze zo hun ervaringen met de huidige gezondheidszorg. Jan had net –door een verkeerd gestelde diagnose- zijn vader verloren. Ook de schoonvader en een goede vriendin van Jan waren in het jaar daarvoor overleden door een veel te laat ontdekte kanker. Eddy had in de zorg eveneens ervaringen met patiënten bij wie de diagnose te laat werd gesteld, niet zelden met de dood tot gevolg. Hij maakte meer dan eens mee dat patiënten niet op tijd werden doorverwezen naar specialisten of dat er, onder druk van zorgverzekeraars, eerst goedkopere onderzoeken werden uitgevoerd waardoor diagnoses onjuist of te laat werden gesteld.


Het heft in eigen hand 
Jan en Eddy waren vastbesloten om iets te doen aan het te laat ontdekken van mogelijke risico’s. Ze vinden dat het voor iedereen mogelijk moet zijn zichzelf op korte termijn te laten onderzoeken, zonder gehinderd te worden door een stug systeem waarin financiën bepalend zijn. Ze namen het heft in eigen handen en daarmee ontstond het idee voor Prescan. Via gesprekken met een grote Nederlandse zorgverzekeraar kwamen ze in contact met een aantal kwalitatief hoogstaande ziekenhuizen, net over de grens in Duitsland. Deze ziekenhuizen hadden al jaren ervaring met het (preventief) onderzoeken en behandelen van Duitsers én Nederlanders. In Duitsland kwamen Jan en Eddy in contact met twee radiologen, een cardioloog en een internist en Prescan was een feit. In januari 2003 opende de eerste Prescan kliniek haar deuren. 

Ons kostbaarste bezit: ons lichaam

Eddy van Heel, Founder & CEO Prescan

 

Eddy van Heel, Founder en CEO PrescanNoach is een mythisch persoon uit de Tenach, de Bijbel en de Koran. In Genesis 6 tot en met 9 wordt over hem verteld. Volgens de Bijbelse tijdlijn zou Noach in 2990 v.Chr. zijn geboren. Toen hij 500 jaar oud was bouwde hij de ark en 100 jaar later vond de Zondvloed plaats (in 2390 v.Chr.). Deze overleefde hij en bracht ons naar een nieuwe wereld. De wereld van nu. Een wereld waarin wij al lang geen honderden jaren oud meer worden. 100, als we geluk hebben. Of geluk? Vraag een gemiddeld mens of hij 100 jaar wil worden en de helft zal zeggen: voor mij hoeft het niet. Tenzij echt in goede gezondheid. Vorig jaar bezocht ik Daan, gerespecteerd arts, vriend en wijsgeleerde in zijn nieuwe wereld: Los Angeles. Volgens Daan worden de kleuters van nu straks met gemak 120. En ergens geloof ik hem.

Vraag een gemiddeld mens of hij 100 jaar wil worden en de helft zal zeggen: voor mij hoeft het niet. Tenzij echt in goede gezondheid.Eddy van Heel

Kijk naar het besef van de huidige vijftiger en vergelijk dat met onze lieve ouders en grootouders. Was men toen begonnen met de laatste levensfase, nu zijn ze net begonnen met leven. Men loopt hard, let op de lijn en heeft de karbonade met aardappelen ingeruild voor een vet stukje vis en een zoete aardappel. Biologisch, wel te verstaan. Ik heb een zoontje van elf. Hij en de meeste van zijn vriendjes willen water als ik ze wat te drinken aanbied. Cola heeft zijn langste tijd gehad. Althans in ons land. Ik geloof dat het land van Daan nog veel verschillen kent. Meer dan bij ons. Ik voorspel dat de Nederlander over 50 jaar niet alleen het langste, maar ook het gezondste volk ter wereld is. Meer dan ooit is de medische technologie in ontwikkeling. Stamcelonderzoek, vroegdiagnostiek en DNA-testen zijn vol in ontwikkeling. Waar 15 jaar geleden kanker nog werd gezien als een onbehandelbare aandoening, is het nu vaak te genezen. Als je er op tijd bij bent.

Zal het morgen behandeld worden als een doodgewone griep? Kunnen we straks organen klonen in een reageerbuis en simpelweg de oude, minder werkende vervangen? En weten we bij de geboorte van een kleuter welke ziekten hij in zijn leven door zal maken en waaraan hij op welke leeftijd zou kunnen overlijden? Silicon Valley draait overuren. Apple, Google en IBM, allemaal storten ze zich op ons, de mens. 'Quantify yourself' gonst het door de straten van San Jose naar Mountain View, van Fremont naar Saragota. Allemaal zien ze toekomst in het in kaart brengen en het monitoren van ons kostbaarste bezit: ons lichaam. En op tijd ingrijpen, indien het nodig is.

Apple, Google en IBM, allemaal storten ze zich op ons, de mens. 'Quantify yourself' gonst het door de straten van San Jose naar Mountain View, van Fremont naar Saragota.Eddy van Heel

Apps om ons fit te houden, chips om kanker op te sporen, hartonregelmatigheden direct aan onze arts door te zenden en een biometrische routekaart om ons eraan te herinneren wanneer we welke ziekte gaan krijgen. En het orgaan dat al klaar ligt om de oude te vervangen. Alles om dat ene doel te behalen: fit blijven, zo lang mogelijk genieten en gezond en gelukkig oud worden. In de nabije toekomst had Steve Jobs nog geleefd en spoort zijn Apple Watch kankercellen in het lichaam op, nog voordat er een tumor is. En die tijd is dichterbij dan we denken. Nostradamus voorspelde het al in zijn Les Propheties, in 1555: In het begin van de 21ste eeuw kunnen we onze eigen organen klonen. Ook stamcelonderzoek laat zien dat dit niet lang meer gaat duren. Kunnen we straks ons eigen lot bepalen? Zullen we in 2390 n. Chr. weer zo oud worden als Noach? God wist het toen en zal het nu ook wel weer weten. Voor nu verblijf ik met de volgende woorden: Geniet van het leven, geniet van elkaar en blijf dit zo lang mogelijk doen.

Prescan Gezondheidsblog

Altijd de laatste inzichten op het gebied van gezondheid

17 maart, 2020 - Wanneer je binnenkort bij Prescan een health check ondergaat, is het mogelijk dat je je zorgen maakt over een mogelijke besmetting. We willen je graag informeren over de maatregelen die we tot nu toe genomen hebben om risico’s voor onze klanten én medewerkers te minimaliseren.

Lees verder

Op deze pagina

    Hulp nodig?

    Stuur een WhatsApp
    074 - 255 9 255

    Stel een vraag