Hersenbloeding

Wat is het en hoe ontstaat het?

Wat is een hersenbloeding?

Bij een hersenbloeding knapt of scheurt een ader in of rond de hersenen, waardoor er bloed uitstroomt. Dit bloed hoopt zich in het hersenweefsel op waardoor het beschadigd raakt.

Een beroerte

Een hersenbloeding en -infarct worden weleens ten onrechte door elkaar gehaald. De symptomen zijn overigens wel hetzelfde. Beide vallen samen met een TIA onder de verzamelnaam beroerte, oftewel cerebrovasculair accident (CVA).

Verschillende types

Er bestaan 4 verschillende type hersenbloedingen, namelijk de intracerebrale, de subarachnoïdale, de subdurale en de epidurale bloeding. Dat zijn feitelijk bloedingen op verschillende plekken in en rond de hersenen.

De plek van de bloedingen

Een bloeding kan tussen de hersenvliezen of in het hersenweefsel zelf voorkomen. Er zijn 3 hersenvliezen die je hersenen omgeven, namelijk:

 1. Het buitenste vlies, het harde hersenvlies
 2. Het spinnenwebvlies, tussen het harde en zachte vlies in
 3. Het dichtstbij de hersenen, het zachte hersenvlies

Komt de bloeding voor in het hersenweefsel zelf, dan spreek je over een intracerebrale bloeding. Een subarachnoïdale bloeding vindt plaats tussen het zachte hersenvlies en het spinnenwebvlies. Van een subdurale hersenbloeding is sprake als er bloed vrijkomt tussen het spinnenwebvlies en het harde hersenvlies. Tenslotte spreek je over een epidurale bloeding als er bloed vrijkomt tussen het harde hersenvlies en de schedel.

 

Risicofactoren

Eén van de risicofactoren van een hersenbloeding is een hoge bloeddruk. Een vaatonderzoek en MRI-scan door Prescan geeft je inzicht in de conditie van je vatenstelsel. 

Adviesgesprek aanvragen

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Oorzaken hersenbloeding

Vaak ontstaat een hersenbloeding doordat de binnenwand van de bloedvaten van mindere kwaliteit is. Aderverkalking kan de oorzaak zijn, maar ook een te hoog cholesterolgehalte, een te hoge bloeddruk en suikerziekte kunnen de boosdoeners zijn.

Door een aneurysma

Een subarachnoïdale hersenbloeding (tussen het zachte hersenvlies en het spinnenwebvlies) ontstaat meestal door het openbarsten van een natuurlijke uitstulping, verwijding of misvorming van een bloedvat (aneurysma). 

Door een ongeval of harde klap

Een ongeval of harde klap kan een bloeding veroorzaken, wat vaak het geval is bij een epidurale hersenbloeding (tussen het harde hersenvlies en de schedel) en subdurale bloeding (tussen het spinnenwebvlies en het harde hersenvlies). Gelukkig komt dit niet heel vaak voor doordat de hersenen heel beschermd in je hoofd liggen.

Door misvorming bloedvaten

Mensen die op jonge leeftijd een intracerebrale bloeding krijgen hebben in veel gevallen te maken met misvorming in de bloedvaten (arterioveneuze malformatie, AVM) wat het scheurtje veroorzaakt.

 

Wist je dat een aneurysma in bijna alle gevallen geen klachten geeft, tenzij deze op een zenuw drukt?

 

Wat is een aneurysma?

Een aneurysma ontstaat langzaam gedurende het leven. Het is een verwijding of uitstulping van een slagader die vaak in een verzwakte of dunne vaatwand voorkomt. Als de verwijding groter wordt, kan het scheuren. Zo’n verwijding kan op verschillende plekken voorkomen, waaronder de hersenen. Een aneurysma is bijvoorbeeld met behulp van een MRI-scan te zien.

Onderzoeken hersenbloeding

Krijg met een MRI-scan van de hersenen en bloedonderzoek van Prescan  meer inzicht in de conditie van je bloedvaten en bloeddruk. 

MRI-scan hoofd / schedel & hersenen

Geeft meer duidelijkheid over de oorzaak van klachten als regelmatig terugkerende hoofdpijn (clusterhoofdpijn, migraine, spanningshoofdpijn). Je krijgt meer inzicht in de situatie van je schedel en hersenen.

Lees verder

Bloedvaten onderzoek

Zonder dat je het merkt, kan de kwaliteit van je bloedvaten aangetast zijn. Er zijn diverse onderzoeken om goed inzicht te krijgen in je vatenstelsel.

Lees verder

Verschijnselen hersenbloeding

Onthoud de 3 signalen bij een hersenbloeding: een scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm. Signaleer je deze? Bel dan direct 112.

Lees verder over dit onderwerp op:

Alles over de symptomen bij een hersenbloeding

Heb je een vraag?

We streven ernaar binnen één werkdag contact met je op te nemen

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag