‘Je huid is de spiegel van je gezondheid.’

28 augustus 2020 leestijd 4 minuten

Dr. M.E. (Mandy) Schram is zes jaar werkzaam als dermatoloog en sinds twee jaar dermatoloog bij de Prescan kliniek in Baarn. Hier geeft ze mensen inzicht in de gezondheid van de huid en handvatten voor een gezonde huid. Hiermee kan huidschade worden voorkomen. ‘Het mooie aan preventief onderzoek is de mogelijkheid om schade aan het lichaam voor te zijn, door het geven van de juiste adviezen en goede voorlichting.’

‘Voor mij betekent gezondheid dat je voorzichtig en verantwoordelijk omgaat met het mooie regenererende lichaam dat je hebt gekregen. Je lichaam verdient het om met respect te worden behandeld.

Naast dat ik in de preventieve gezondheidszorg werk, zie ik in de ziekenzorg veel mensen met huidschade. Mijn expertise is onder andere het beoordelen van moedervlekken. Ik neem graag tijd om het gehele lichaam gedetailleerd te kunnen bekijken. Ik ben gepromoveerd op onderzoek naar de behandeling van atopisch eczeem en heb al meer dan 15 jaar ervaring in het gedetailleerd bekijken van de huid, waardoor ik gevaarlijke plekjes en huidziektes al vroeg kan signaleren.

Het mooie aan preventief onderzoek is de mogelijkheid om schade voor te zijn, door het geven van de juiste adviezen en goede voorlichting. Het is daarom waardevol om ook aan deze kant van de zorg te zitten. Wanneer het ernaar uitziet dat de huid op weg is om huidkanker te ontwikkelen, vind ik het belangrijk om verdere schade te beperken.

1 op de 5 Nederlanders krijgt te maken met de meest voorkomende vorm van huidkanker: basaalcelcarcinoom (BCC). Veel mensen zijn zich niet van deze cijfers bewust. Hierdoor is de kans dat we iets vinden redelijk groot. We vinden met name zonneschade (actinische keratose), dit is een voorstadium van huidkanker. Een verdachte moedervlek zien we ook met enige regelmaat. Wanneer wij dit signaleren zijn de plekken vaak nog klein/dun, waardoor de kans op overleving toeneemt mocht er sprake zijn van een melanoom. Met goede voorlichting hopen we meer schade te voorkomen.

Het mooie aan preventief onderzoek is de mogelijkheid om schade voor te zijn.
Mandy Schram
Dermatoloog

We zien dat het aantal mensen met huidkanker na de Tweede Wereldoorlog sterk is toegenomen. Mensen werden rijker, gingen verre reizen maken en de zonnebank kwam in beeld. Hierdoor nam het aantal zonuren, maar met name de intensiteit toe.

Ons zongedrag speelt daarom een grote rol in de toename van huidkanker. Hierbij gaat het om alle uren waarin je huid aan de zon is blootgesteld. Vooral de ‘piekbelasting’ is hierin belangrijk; dat kwartiertje onder de zonnebank, een vakantie met tropische temperaturen of die brandende zon tijdens wintersport. Je kunt je voorstellen dat het funest is voor je huid wanneer je tijdens de winter vanuit Nederland naar een tropische bestemming vertrekt en je huid ineens blootstelt aan een grote hoeveelheid zon.

Waar mensen vaak niet aan denken is dat je huid niet vergeet dat je verbrand bent geweest. Zelf vergeet je dat namelijk wel, want de rode kleur en de brandende pijn verdwijnt, maar een deel van de onzichtbare (DNA) schade blijft. Je huid is de spiegel van je gezondheid. Hoewel je dat vaak zelf niet altijd ziet, hebben wij daar als dermatologen wel een goede kijk op.

Niet alleen de bescherming tegen de zon, maar ook de algemene huidverzorging is vaak niet optimaal. Veel mensen laten de huid veel te droog worden. Dagelijks of vaker per dag douchen en zeep gebruiken heeft gevolgen voor je huid. Hoe droger je huid, hoe groter de kans op huidziektes.

'Je huid is de spiegel van je gezondheid. Maar je ziet niet alle huidschade met het blote oog. '

Preventief dermatologisch onderzoek (huidonderzoek) is daarom belangrijk, want niet alle huidschade zie je zelf met het blote oog. Ben je boven de 50 jaar, heb je een lichtere huid of veel moedervlekken of zit je regelmatig in de zon? Dan raad ik aan om eens in de 2/3 jaar een preventief huidonderzoek te ondergaan. Het dermatologisch is ook onderdeel van onze bodyscan programma’s. Door het dermatologisch onderzoek toe te voegen aan de bodyscan, krijg je inzicht in het totaalplaatje van je gezondheid; zowel inwendig als uitwendig.

Het dermatologisch onderzoek start met een korte anamnese om risicofactoren in kaart te brengen, ook eventuele huidproblemen en verzoeken worden besproken. Daarna wordt de gehele huid uitvoerig bekeken en kan ik goed zien in welke staat de huid verkeert. Bijzondere plekken bekijk ik met een dermatoscoop (soort vergrootglas) en indien nodig worden er detailopnamen gemaakt. Op basis daarvan kan ik een persoonlijk advies geven. Ook vind ik het belangrijk dat cliënten zich op hun gemak voelen en ontspannen zijn tijdens het onderzoek. Naast dat ik advies geef over herhaalonderzoek en zonbescherming, geef ik ook altijd informatie over alarmsymptomen. Zo weet je precies in welke situatie je een arts moet raadplegen en houd je inzicht in je gezondheid.’

In één dag inzicht in je gezondheid?

Een bodyscan - ook wel bekend als health check of total body scan - is een preventief medisch onderzoek, met als doel het signaleren van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Waar en wanneer je dat wilt, zonder verwijzing. Een bodyscan bestaat uit vijf gerichte MRI-scans van: schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. Niet alle risicofactoren zijn op een MRI-scan zichtbaar. Daarom bieden wij ook uitgebreide onderzoeksprogramma's aan met een cardiologisch-, dermatologisch- en laboratoriumonderzoek. Alle onderzoeken worden beoordeeld door medisch specialisten. Je krijgt direct de uitslag en jouw MRI-beelden zijn voor jou altijd toegankelijk en eenvoudig te delen. Zo krijg je direct inzicht in je gezondheid.

Bodyscan overzicht

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.