Cardiologisch onderzoek

Een uitgebreid cardiologisch onderzoek, ook wel hartonderzoek, inclusief longfunctietest en een hart filmpje.

Een uitgebreid hartonderzoek

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben een hart- of vaatziekte. Eén op de drie Nederlanders sterft eraan. Bij vrouwen is een hart- of vaatziekte zelfs doodsoorzaak nummer 1. Alle reden om een hartonderzoek te overwegen.

Het cardiologisch onderzoek bij Prescan is een zeer waardevol preventief onderzoek, dat inzicht geeft in het functioneren van je hart. Hierdoor kunnen afwijkingen zoals een lekkende hartklep, vernauwingen en hartritmestoornissen vroegtijdig ontdekt worden. Je kunt het cardiologisch onderzoek laten uitvoeren als aanvulling op de Total Body Scan of als gericht onderzoek. Zeker in het geval van klachten, een hoge bloeddruk of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (suikerziekte, familiaire belasting) is het raadzaam om een uitgebreid hartonderzoek te laten doen.

Bij klachten kun je denken aan:

 • pijn en/of een drukkend gevoel op de borst
 • kortademigheid
 • benauwdheid
 • pijn in kaak en armen
 • verhoogde bloeddruk

Een cardiologisch onderzoek is niet leeftijdgebonden. De hartkleppen, de bloeddoorstroming van het hart, de hartkamers en de pompfunctie van het hart worden bij het uitgebreide cardiologische onderzoek onderzocht. We maken een ECG (hartfilmpje), een echo van het hart en nemen een longfunctietest af. Daarnaast wordt de reactie van je hart op inspanning gemeten door middel van een inspanningstest op een hometrainer. Zo ontstaat een goed beeld van het functioneren van je hart en vaten.

Voor een cardiologisch onderzoek bij Prescan heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Ook zijn er geen lange wachttijden. Vaak ben je al binnen een dag aan de beurt. Je krijgt direct na het onderzoek al de uitslag en een deskundig advies van de cardioloog: zo weet je meteen waar je aan toe bent. Het voordeel is dat je al in een vroeg stadium aan een eventueel behandeltraject kunt beginnen. Dat vergroot de kans op genezing of herstel. Mocht er tijdens het onderzoek niets worden gevonden, dan ben je meteen gerustgesteld.

Dankzij een uitgebreid hartonderzoek van Prescan blijf je dus niet onnodig lang in onzekerheid en voorkom je erger. Dat noemen we zorg uit voorzorg. 

 

Cardiologisch onderzoek €395*

* Alle gerichte onderzoeken zijn exclusief € 35,- intake-kosten

Wist je dat het Cardiologisch onderzoek ook onderdeel is van de Total Body Scan Plus en Premium programma's?

Maak een afspraak of vraag meer informatie aan over het Cardiologisch onderzoek.

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Meer over het cardiologisch onderzoek

 • Waarom geen MRI scan maar een echo van het hart

  MRI is een onderzoekstechniek die verder gaat dan een röntgenfoto. Met behulp van een sterk magnetisch veld worden honderden beelden van je lichaam gemaakt. Een arts kan daardoor sneller meer duidelijkheid krijgen over een eventuele afwijking of aandoening. Maar bij het hart wil je ook weten hoe dit daadwerkelijk functioneert. Hiervoor gebruiken we een andere techniek: echocardiografie. Deze techniek, die gebruik maakt van geluidsgolven, wordt ook ingezet om bijvoorbeeld een ongeboren kind in beeld te brengen. Het is een snel, makkelijk, pijnloos en een ongevaarlijk onderzoek.

  Met behulp van een kleuren echo (Doppler) brengen we je hart in beeld. We krijgen zo informatie over de anatomie van het hart, de pompfunctie, de werking van de hartkleppen, hartkamers en zelfs over de bloedstroom. Met dit onderzoek kunnen we hartritmestoornissen, lekkende hartkleppen en een niet optimale pompfunctie detecteren.

 • Inhoud van het cardiologisch onderzoek

  Een uitgebreid hartonderzoek bestaat uit verschillende onderdelen. Het begint met een consult aan de cardioloog. Vervolgens wordt er een echo van het hart gemaakt. Deze echo (Doppler) laat zien of er sprake is van een hartziekte of een onschuldige afwijking. Er wordt ook een hartfilmpje gemaakt tijdens een inspanningstest omdat veel hartziekten pas zichtbaar worden bij fysieke belasting van het lichaam. We laten je daarom een fietstest doen. Gemiddeld duurt zo’n fietstest 20 minuten, waarbij het de bedoeling is dat je net zo lang blijft fietsen totdat de maximale hartslag is bereikt.

  Ook kijken we of er sprake is van een lekkage of vernauwing. Dit deel van het onderzoek zegt iets over het functioneren van de hartkleppen, hartpompfunctie en de hartkamers. Ter afsluiting nemen we ook nog een longfunctietest af om de longcapaciteit te meten.

  De cardioloog brengt je na de onderzoeken direct op de hoogte van zijn of haar bevindingen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag