MRI-scan longen

MRI-scan van de longen

Wat is het?

Een MRI scan van de longen geeft je informatie over eventuele longaandoeningen. Doorgaans laat een MRI scan meer zien dan een röntgenfoto.  

Iets voor mij?

Wanneer je aanhoudende klachten hebt, zoals veel hoesten, en je wil graag meer duidelijkheid over waar dit vandaan komt, kun je bij Prescan terecht voor een MRI scan van de longen. Met de gemaakte beelden kunnen afwijkingen in een vroeg stadium worden ontdekt.

De voordelen

Een MRI scan van de longen kan bij Prescan op korte termijn worden ingepland. Vaak kun je al binnen een dag terecht. Zo hoef je niet lang te wachten op meer duidelijkheid. De uitslag van het onderzoek wordt direct met de arts besproken. Mocht er iets afwijkends worden gevonden, dan staat het Nazorg team van Prescan voor je klaar om je verder te helpen.

Waarom een MRI Scan Longen?

Veel mensen hebben dagelijks last van longklachten. Wanneer je daarnaast ook (veel) rookt of hebt gerookt en/of wanneer er sprake is van familiaire risico’s, is het raadzaam een MRI scan van de longen te laten maken.

Met een MRI scan kan over het algemeen een betere diagnose worden gesteld dan met een röntgenfoto. Er worden met behulp van een groot magnetisch veld honderden beelden van je longen gemaakt. Een arts kan zo sneller meer duidelijkheid krijgen over een eventuele afwijking of aandoening, zoals COPD, aanwijzing voor astma, een tumor of een longembolie.

Je kunt bij Prescan terecht voor een MRI Scan Longen zonder een verwijzing van de huisarts. Je hebt niet te maken met een lange wachttijd. Vaak ben je al binnen een dag aan de beurt. Je krijgt direct na het onderzoek al de uitslag en een deskundige advies van de arts, zodat je meteen weet waar je aan toe bent. Het voordeel is dat je al in een vroeg stadium aan een eventueel behandeltraject kunt beginnen. Dat vergroot de kans op genezing of herstel. Mocht er op de scan niets worden gevonden, dan ben je meteen gerustgesteld.

Een foto van de longen met MRI

MRI is een onderzoekstechniek waarbij met behulp van een groot magnetisch veld honderden beelden van de longen worden gemaakt. Daardoor ontstaat een zeer gedetailleerde foto van je longen. MRI geeft een arts beter zicht op een eventuele afwijking of aandoening dan een röntgenfoto.

Het magneetveld en de radiofrequente golven van een MRI scan zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Je ligt tijdens het scannen op een aangename bank, die in een soort tunnel wordt geschoven. De tunnel is aan zowel de voorzijde als de achterzijde open. Wanneer je het eng vindt om in de tunnel te liggen, is het mogelijk dat een begeleider mee de MRI ruimte ingaat. Een verpleegkundige staat je bij om informatie te geven en je zo nodig gerust te stellen. Verder beschik je tijdens de MRI scan over een bel, die je in noodgevallen kunt gebruiken om de scan te onderbreken.   

Longklachten

Klachten als langdurig hoesten, benauwdheid en kortademigheid betekenen niet altijd dat er iets ernstigs aan de hand is. Maar soms kunnen ze duiden op een afwijking of aandoening aan de longen. Een MRI scan van de longen geeft snel meer duidelijkheid over de mogelijke oorzaken. Met de beelden kunnen longtumoren, longembolie, (aanwijzingen voor) astma en COPD (chronische bronchitis of longemfyseem) worden ontdekt. COPD is een veel voorkomende ziekte: in Nederland hebben bijna 400.000 mensen last van deze longziekte.

Het is belangrijk om in een vroeg stadium een juiste diagnose te krijgen over de aard van je klachten. Want hoe eerder eventuele aandoeningen opgespoord worden, hoe beter ze vaak te behandelen zijn.

Wat kost een MRI van de longen?

Wie een MRI scan wil laten uitvoeren via de reguliere zorgkanalen, krijgt vaak te maken met lange wachtlijsten. Bij Prescan hoef je nooit lang te wachten om meer duidelijkheid te krijgen over je gezondheid. Je kunt – zonder verwijzing - al binnen 1 dag bij ons terecht voor een MRI scan van de longen. De uitslag hoor je direct na het onderzoek. Je weet dus meteen waar je aan toe bent. Mocht er aanleiding toe zijn, dan spelen we de uitslag door naar je eigen arts. De gemaakte beelden krijg je mee op een cd-rom.

In een persoonlijk adviesgesprek informeert een van de verpleegkundige medewerkers je graag over de mogelijkheden voor het ondergaan van een scan.

 

MRI scan longen € 460,-*

* Alle gerichte MRI-scans zijn exclusief € 35,- intake-kosten

Meer informatie of een vraag over de MRI-scan longen?

Afspraak maken

Bel vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
074 - 255 9 255

Klinieken

In onderstaande klinieken kan een MRI-scan longen worden uitgevoerd.

Op deze pagina

    Hulp nodig?

    074 - 255 9 255
    Stel een vraag