Urologisch onderzoek

Een uitgebreid blaas- en prostaatonderzoek

Voor wie is een urologisch onderzoek?

Ben je 40 jaar of ouder en heb je last van plasklachten,  erectieproblemen of vitaliteitsverlies? Bij Prescan kun je terecht voor een urologisch onderzoek om duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van je klachten. We werken hiervoor samen met de Andros Mannenkliniek in Baarn, die zich volledig richt op de gezondheid van de ouder wordende man. Er staat een team van zeer ervaren urologen en gespecialiseerde verpleegkundigen klaar voor een prostaat- en blaasonderzoek. Bovendien is er aandacht voor preventie en je leefstijl. Het urologisch onderzoek bestaat o.a. uit een prostaatonderzoek een blaasonderzoek en een cystoscopie. 

Je hebt hiervoor geen verwijzing van je huisarts nodig. Wanneer klachten de aanleiding zijn voor een urologisch onderzoek, is een verwijzing wel nodig.

Hoe gaat een urologisch of urodynamisch onderzoek?

Je krijgt eerst een uitvoerige intake met de uroloog. Die bepaalt welke urologische onderzoeken voor jou nodig zijn. 

Prostaat- en blaasonderzoek

 • Bloed- en urineonderzoek

  Bloed wordt afgenomen voor beoordeling van je algemene gezondheidstoestand en vooral van je nierfunctie. Tevens kan het bloed worden onderzocht op stoffen die kenmerkend zijn voor prostaataandoeningen, zoals de PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen). Ook kunnen we hiermee het testosterongehalte vaststellen. Het bloed moet minimaal 1 week voor je bezoek aan de Andros Mannenkliniek afgenomen te worden door een laboratorium in de buurt of in de Andros kliniek te Baarn.

 • Plasonderzoek

  Met een zogeheten flowmeter meten we de kracht van de urinestraal en de hoeveelheid urine die je uitplast. Je komt voor dit plasonderzoek met een volle blaas naar de kliniek. Na de straalmeting bepalen we de hoeveelheid overgebleven urine met behulp van een echoapparaat, dat geluidsgolven uitzendt en ontvangt. De geluidsgolven worden omgezet in beelden. Het uiteinde van het apparaat wordt hiervoor op je buik gezet. Op een beeldscherm is de achtergebleven urine te zien. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

 • Rectaal onderzoek

  Met een rectaal touché kunnen we de grootte, vorm, stevigheid en oppervlakte van de prostaat beoordelen. Een gehandschoende, goed gladgemaakte vinger wordt hiervoor via de sluitspier in de endeldarm gebracht. Het passeren van de sluitspier kan een vervelend gevoel geven. Het voelen naar de prostaat kan in verschillende houdingen worden gedaan en is in de regel niet pijnlijk.

 • Echo van de prostaat

  We brengen de prostaat in beeld met behulp van echografie. Dit kan zowel uitwendig via de buikwand als inwendig via de endeldarm. Bij uitwendige echografie maakt de uroloog de nieren en de blaas zichtbaar. Ook kan hij daarmee vaststellen hoeveel urine in de blaas achterblijft na het plassen. Inwendige echografie gebeurt met een vingerdik apparaat dat via de anus wordt ingebracht en wordt doorgeschoven naar de endeldarm. De uroloog kan zo de aard en de vorm van de prostaat vaststellen. 

 • Urodynamisch-onderzoek

  Dit is een onderzoek naar de druk en de functie van de blaas en de plasbuis (lagere urinewegen). In sommige gevallen berusten de plasklachten niet op een prostaat die vergroot is en in de weg zit, maar op afwijkingen aan blaas of blaashals.
  Door middel van dunne katheters worden metingen verricht waarbij een indruk kan worden verkregen over de functie van de blaas, het al of niet in de weg zitten van de prostaat en de spanning van de bekkenbodemspieren. Het onderzoek kan bijdragen aan het verkrijgen van een nauwkeurige diagnose en kan van belang zijn voor de juiste therapiekeuze.

 • Cystoscopie

  Cystoscopie is een inwendig onderzoek om de doorgankelijkheid van de plasbuis, de grootte van de prostaatkwabben en het aspect van het blaasslijmvlies te beoordelen. Een dun, meestal buigzaam buisje, de cystoscoop, wordt door de plasbuis met een glijmiddel naar binnen gebracht. Tevoren wordt in de plasbuis een glijmiddel gebracht dat ook het slijmvlies in de plasbuis verdooft. Het instrument is voorzien van een kijker en verlichting, waardoor de uroloog, via de plasbuis, naar de prostaat en de blaas kan kijken.

Kosten urologische onderzoeken

Andros Mannenkliniek heeft met alle zorgverzekeraars afspraken gemaakt over vergoeding van de door hen uitgevoerde onderzoeken en behandelingen.

De prijzen van de onderzoeken en behandelingen vallen onder het zogenaamde A-segment en zijn landelijk vastgesteld door het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG). Hierbij geldt dat onderzoek en behandeling altijd mogelijk is en volledig vergoed wordt. Het verplichte eigen risico van de zorgverzekeraar is €385,-.

Om voor vergoeding van de kosten in aanmerking te komen heb je een doorverwijzing nodig. Deze doorverwijzing kun je via de huisarts verkrijgen. Indien je niet in aanmerking komt voor vergoeding via de zorgverzekering en je het urologische consult preventief wilt laten doorvoeren, dan bedragen de kosten € 295,- . Een consult inclusief de onderzoeken duurt ongeveer 1,5 uur.

 

Urologisch onderzoek vanaf €295*

* Alle gerichte onderzoeken zijn exclusief € 35,- intake-kosten

Een urologisch onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Andros Mannenkliniek. Een afspraak maken of meer informatie over een urologisch onderzoek?

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag