Hoe wordt de diagnose prostaatkanker vastgesteld?

Om de diagnose prostaatkanker te kunnen stellen kan de uroloog de volgende testen gebruiken:
• Rectaal toucher:
Een prostaatonderzoek waarbij je arts met zijn vingers via de anus aan de prostaat voelt. Hierbij kan een eventuele vergroting of verharding gevoeld worden.
• Urinesediment:
Microscopisch onderzoek om te zien of er bloedcellen of bacteriën in de urine zitten.
• PSA-test:
Deze test kijkt naar de hoeveelheid van een specifiek eiwit in je bloed. Dit specifieke eiwit wordt alleen door de prostaat gemaakt. Als je grote hoeveelheden van dit eiwit in je bloed hebt, dan zijn je PSA-waarden    verhoogd. Dit kan wijzen op prostaatkanker.
• Echografie:
Bij deze test worden met behulp van geluidsgolven organen en weefsels zichtbaar gemaakt. Hierdoor kunnen eventuele tumoren zichtbaar gemaakt worden.
• Multiparametrische MRI scan van de prostaat:
Dit betekent een MRI-scan waarbij een aantal MRI-technieken gecombineerd wordt om tot een optimale diagnose te komen. Zo worden er niet alleen plaatjes van het prostaatweefsel zelf gemaakt maar worden ook de doorbloeding (contrast-MRI of DCE) en bewegingsvrijheid van water (diffusie-gewogen MRI of DWI) in beeld gebracht.
• Prostaatbiopsie:
Er worden hapjes weefsel uit de prostaat gehaald en deze worden pathologisch onderzoch of er kankercellen in het weefsel aanwezig zijn. De prostaatbiopsie kan op 3 manieren uitgevoerd worden: echogeleide biopsie, MRI geleide biopsie en Fusie biopsie

Als de diagnose prostaatkanker gesteld is, kunnen er nog andere onderzoeken volgen om te bepalen in welk stadium de ziekte zich bevindt. Voorbeelden van dergelijke onderzoeken:
• MRI of CT scan: Deze test maakt dwarsdoorsneden van het lichaam waardoor tumoren en uitzaaiingen in de lymfklieren eventueel zichtbaar gemaakt kunnen worden.
• Botscan: Met een botscan kunnen uitzaaiingen in de botten eventueel zichtbaar gemaakt worden.

Heb je een vraag?

We streven ernaar binnen één werkdag contact met je op te nemen

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt