arrow_left_altTerug

Wat zie je niet op een bodyscan?

Wat zie je niet op een bodyscan?

Met een MRI kan een radioloog door gebruik te maken van een magnetisch veld, in je lichaam kijken, echter niet alle delen van het lichaam kunnen even goed in beeld worden gebracht en worden beoordeeld. Om bepaalde organen of delen van het lichaam te kunnen beoordelen zijn andere soorten onderzoek nodig. Voorbeelden van organen die niet beoordeeld kunnen worden door gebruik te maken van de bodyscan en waar wij regelmatig vragen over krijgen zijn hieronder omschreven.

Darmen

De darmen(colon) komen niet voldoende in beeld om hier uitspraken over te kunnen doen. In onze bodyscan-programma's zijn de MRI beelden van de darmen niet te beoordelen op afwijkingen door de radioloog. Als u inzicht wil in de darmen, eventuele poliepen of darmtumoren dan geldt de coloscopie als primaire onderzoeksmethode. De MRI-scans in de bodyscan basis, plus en excellent kunnen geen uitsluitsel geven over de eventuele aanwezigheid van darmkanker.

Maag en slokdarm

De maag en slokdarm komen niet voldoende in beeld om hier uitspraken over te kunnen doen. In onze bodyscan-programma's zijn de MRI beelden van de maag en slokdarm niet te beoordelen op afwijkingen door de radioloog. Als u inzicht wil in de maag of slokdarm dan geldt de gastroscopie als primaire onderzoeksmethodiek. De MRI-scans in de bodyscan basis, plus en excellent kunnen geen uitsluitsel geven over de eventuele aanwezigheid van afwijkingen aan de maag en/of slokdarm.

Borsten (vrouw)

De borsten (mammae) komen niet voldoende in beeld om kleine afwijkingen te kunnen uitsluiten.. In de Bodyscan zijn de MRI beelden van de borsten niet zeer nauwkeurig te beoordelen door de radioloog. Als u zich zorgen maakt over borstkanker en de borsten wil laten onderzoeken geldt de mammografie als primaire onderzoeksmethodiek. De MRI-scans in de bodyscan basis, plus en excellent kunnen geen uitsluitsel geven over de eventuele aanwezigheid van borstkanker. In Nederland is het mogelijk om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Baarmoederhals (vrouw)

De baarmoederhals (cervix) komt niet voldoende in beeld om hier uitspraken over te kunnen doen. Bij de bodyscan zijn de MRI beelden van de baarmoederhals niet te beoordelen door de radioloog. Als u zich zorgen maakt over baarmoederhalskanker is het uitstrijkje hiervoor in Nederland de primaire onderzoeksmethodiek. De MRI-scans in de bodyscan basis, plus en excellent kunnen geen uitsluitsel geven over de eventuele aanwezigheid van baarmoederhalskanker. In Nederland is het mogelijk om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Keelgebied (o.a. strottenhoofd, stembanden)

Het keelgebied komt niet voldoende in beeld om hier uitspraken over te kunnen doen. In de body scan zijn de MRI beelden van het keelgebied niet goed te beoordelen door de radioloog. Als u zich zorgen maakt over het keelgebied dan kan kan deze het beste door de KNO-arts met een laryngoscoop onderzocht worden. De MRI-scans in de bodyscan basis, plus en excellent zijn niet geschikt om dit te beoordelen.

Huid

Met de body scan op basis van MRI kijkt men in het lichaam. De huid kan met deze techniek niet goed onderzocht worden. Een huidonderzoek is standaard onderdeel van het bodyscan excellent programma. De MRI-scans in de bodyscan basis, plus en excellent zijn niet geschikt om dit te beoordelen. Wilt u dat de huid ook meegenomen wordt in de beoordeling, kies dan voor het bodyscan excellent programma.

Bodyscan overzicht

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.