Home Kennisbank Rug Nachtelijke rugpijn

Nachtelijke rugpijn

Nachtelijke rugpijn kan erg vervelend zijn. Het kan zijn dat je slechter slaapt door de rugpijn. Dit slaapgebrek kan ook weer invloed hebben op jouw omgang met de pijn. Daarnaast kan de pijn en het slaapgebrek je overdag beperken in je dagelijkse bezigheden.

Oorzaak nachtelijke rugpijn

Nachtelijke rugpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Meestal zijn die relatief onschuldig. Voorbeelden van onschuldige aandoeningen zijn rugpijn door spierknopen, overbelasting van de spieren of nachtelijke rugpijn die wordt veroorzaakt door een te zacht of juist te hard matras. Soms is nachtelijke rugpijn het gevolg van een minder onschuldige aandoening. Het kan bijvoorbeeld komen door een ontsteking aan de wervel, een tumor of slijtage van de rugwervels (artrose) of het uitpuilen van tussenwervelschijf (een hernia).

Rugklachten
Wanneer je last hebt van de volgende alarmsymptomen, is het verstandig om een huisarts te raadplegen.
  • Extreme vermoeidheid
  • Veel zweten in de nacht
  • Onbedoeld gewichtsverlies
  • Hevige nachtelijke rugpijn
  • Langer dan 1 week nachtelijke rugpijn
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.