Rugpijn spieren | Prescan
Home Kennisbank Rugpijn of rugklachten Rugpijn spieren

Rugpijn spieren

Rugpijn door overbelaste spieren komt meestal voor in het middelste of onderste deel van de rug.

Oorzaak en behandeling rugpijn spieren

Het ontstaat door bijvoorbeeld te fanatiek te sporten, ongewone werkzaamheden of een ongeluk. Als je veel boven het hoofd werkt, voel je de pijn tussen de schouderbladen. Rugpijn door overbelaste spieren komt vaak voor en wordt als bijzonder hinderlijk ervaren.

Bij rugpijn door overbelaste spieren helpen bloedonderzoek en röntgenfoto's meestal niet voor een juiste diagnose. De huisarts zal eerder kiezen voor lichamelijk onderzoek. Bestaat het vermoeden dat de rugpijn wordt veroorzaakt door een ernstiger aandoening, dan is een volledige medische check-up verstandig. Daarbij worden er specifieke onderzoeken gedaan om infecties en kanker uit te sluiten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld bloedonderzoek, extra lichamelijk onderzoek en speciale tests als een CT- of een MRI-scan. Vooral als de pijn langer aanhoudt, is extra onderzoek vereist.

Rugpijn door overbelaste spieren gaat doorgaans vanzelf over. In sommige gevallen biedt fysiotherapie uitkomst. Ook een goede massage helpt over het algemeen. Komt de rugpijn echter heel geleidelijk op, wordt het steeds erger en heb je daarnaast last van koorts of gewichtsafname, dan kan dat wijzen op infecties of tumoren. Heb je dergelijke klachten, dan is een uitgebreid onderzoek noodzakelijk.

Rugklachten
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Spierpijn in de onderrug
  • Spierpijn in de middenrug
  • Pijn tussen de schouderbladen
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
mri scan rug wat is dat
MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Door de beelden van de MRI-scan rug krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en standsafwijkingen (scoliose).

MRI-scan icon
MRI-scan
Hoofd (schedel & hersenen)

Tijdens een MRI-scan van je schedel & hersenen krijg je inzicht in mogelijke afwijkingen in de hersenen zoals een herseninfarct, holte ontsteking of mogelijke risicofactoren.

MRI-scan icon
MRI-scan
Bovenbuik

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de organen buik: lever, alvleesklier, milt, nieren, galblaas (indien leeg, niet altijd goed te boordelen), bijnieren en vergrote lymfeklieren. Ook kan een buikwandbreuk (grof) of verwijding van de aorta (aneurysma) worden gezien.

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30