Rugpijn spieren

Rugpijn door overbelaste spieren komt meestal voor in het middelste of onderste deel van de rug. Het ontstaat door bijvoorbeeld te fanatiek te sporten, ongewone werkzaamheden of een ongeluk. Als men veel boven het hoofd werkt, voelt men de pijn tussen de schouderbladen. Rugpijn door overbelaste spieren komt vaak voor en wordt als bijzonder hinderlijk ervaren.

Rugpijn spieren: de diagnose

Bij rugpijn door overbelaste spieren helpen bloedonderzoek en röntgenfoto's meestal niet voor een juiste diagnose. De huisarts zal eerder kiezen voor lichamelijk onderzoek. Bestaat het vermoeden dat de rugpijn wordt veroorzaakt door een ernstiger aandoening, dan is een volledige medische check-up verstandig. Daarbij worden er specifieke onderzoeken gedaan om infecties en kanker uit te sluiten. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld bloedonderzoek, extra lichamelijk onderzoek en speciale tests als een CT- of een MRI-scan. Vooral als de pijn langer aanhoudt, is extra onderzoek vereist.

Rugpijn spieren: de behandeling

Rugpijn door overbelaste spieren gaat doorgaans vanzelf over. In sommige gevallen biedt fysiotherapie uitkomst. Ook een goede massage helpt over het algemeen. Komt de rugpijn echter heel geleidelijk op, wordt het steeds erger en heeft u daarnaast last van koorts of gewichtsafname, dan kan dat wijzen op infecties of tumoren. Heeft u dergelijke klachten, dan is een uitgebreid onderzoek noodzakelijk.

Wat als de huisarts niet verder kan helpen?

(Huis)artsen hebben veel kennis en ervaring. Maar soms kan het lang duren voordat duidelijk is wat er aan de hand is. En soms heeft u zelf het gevoel dat er misschien meer speelt dan gewoon rugpijn door overbelaste spieren, terwijl de huisarts dat niet onderschrijft. Een CT-scan of een MRI-scan kan in dergelijke gevallen meer duidelijkheid bieden. In de reguliere gezondheidszorg komt u daarvoor alleen in aanmerking met een verwijsbrief van uw arts. Wilt u daar niet op wachten, dan kunt u terecht bij Prescan.

Prescan is gespecialiseerd in preventieve gezondheidszorg. Zij verzorgt lichaamsscans, bloedonderzoeken en cardiologische onderzoeken. De organisatie werkt daarvoor samen met gerenommeerde klinieken en artsen in binnen- en buitenland. Meer informatie over het MRI rug onderzoek?

Heeft u een vraag over rugpijn door overbelaste spieren of over de oorzaak van rugpijn door overbelaste spieren? Neem dan vrijblijvend contact op met het team van Prescan.

 

 

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Vragen?