arrow_left_altNaar overzicht

Elleboog: klachten, oorzaken en symptomen

De elleboog is een gewricht in ons lichaam dat belagnrijk is voor onze dagelijkse bewegingen. Doordat we dit gewricht veel gebruiken kunnen hier ook snel klachten in ontstaan zoals pijn en ontstekingen door bijvoorbeeld artrose.

De basis van de elleboog

De elleboog vormt de verbinding tussen de bovenarm en de onderarm en bestaat uit drie botten: de humerus (opperarmbeen) in de bovenarm, en de radius (spaakbeen) en ulna (ellepijp) in de onderarm. Deze botten worden bij elkaar gehouden door een complex systeem van ligamenten, pezen, en spieren die stabiliteit en beweging mogelijk maken.

Gewrichten en Bewegingen

Het ellebooggewricht bestaat eigenlijk uit drie kleinere gewrichten die samenwerken om beweging mogelijk te maken:

 • Humeroulnair gewricht: Maakt het mogelijk om de arm te buigen (flexie) en te strekken (extensie).
 • Humeroradiaal gewricht: Ondersteunt ook flexie en extensie.
 • Proximale radioulnaire gewricht: Stelt de onderarm in staat om te draaien, waardoor de handpalm naar boven (supinatie) of naar beneden (pronatie) kan draaien.


Elleboog pijn

Spieren en Pezen

De beweging van de elleboog wordt aangedreven door verschillende spieren, waaronder:

 • De biceps brachii (buigt de elleboog)
 • De triceps brachii (strekt de elleboog)
 • De pronator en supinator spieren (draaien de onderarm).

Deze spieren zijn verbonden met de botten door middel van pezen, die de kracht van spiercontracties overbrengen.

Veelvoorkomende Elleboogaandoeningen

Ondanks zijn robuustheid kan de elleboog vatbaar zijn voor verwondingen en aandoeningen:

 • Tenniselleboog (laterale epicondylitis): Een ontsteking van de pezen die hechten aan de buitenkant van de elleboog, vaak veroorzaakt door overmatige belasting.
 • Golferselleboog (mediale epicondylitis): Vergelijkbaar met tenniselleboog, maar de ontsteking treedt op aan de binnenkant van de elleboog.
 • Bursitis: Ontsteking van de slijmbeurs in de elleboog, wat pijn en zwelling veroorzaakt.
 • Artrose: Slijtage van het kraakbeen in de elleboog, wat leidt tot pijn en stijfheid.
 • Artitis: Een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel van de elleboog


Tenniselleboog

Wat is Artrose in de elleboog?

Artrose in de elleboog ontstaat wanneer het kraakbeen in het gewricht slijt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verlies van bewegingsbereik. Artrose symptomen in de elleboog omvatten:

 • Aanhoudende pijn die verergert bij activiteiten
 • Een knisperend gevoel bij het bewegen van de elleboog
 • Soms zwelling

Deze aandoening komt vaker voor bij ouderen en bij mensen die hun elleboog intensief gebruiken, zoals atleten of fysieke arbeiders.

Oorzaken van Pijn in de Elleboog

Pijn aan de elleboog kan veroorzaakt worden door diverse factoren. Overbelasting is een veelvoorkomende oorzaak, vooral bij sporten die werpbewegingen of intense armactiviteiten vereisen. Pijn aan de elleboog buitenkant wordt vaak geassocieerd met tenniselleboog, een vorm van tendinitis. Deze specifieke pijn is meestal gelokaliseerd aan de buitenkant van de elleboog en kan uitstralen naar de onderarm.

Elleboog icepack

Elleboog ontsteking

Een elleboog ontsteking kan acuut of chronisch zijn. Acute ontsteking kan ontstaan na een blessure, zoals een val of directe klap, terwijl chronische ontsteking vaak veroorzaakt wordt door aanhoudende overbelasting of een auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis. Een ontsteking van de elleboog kan behandeld worden door bijvoorbeeld rust, een icepack, ontstekingsremmende medicijnen of fysiotherapie. Laat je altijd adviseren door een medisch specialist.

Preventie en behandeling van een pijnlijke elleboog

Voor een pijnlijke elleboog zijn er verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Bij milde klachten kan zelfzorg genoeg zijn, zoals rust nemen, een icepack en pijnstillers gebruiken. Fysiotherapie is vaak effectief om de kracht en flexibiliteit van de elleboog te verbeteren, wat helpt om pijn te verminderen en functionaliteit te herstellen. In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn, vooral als de klachten zijn ontstaan door schade binnen het gewricht.

Bij Prescan kun je terecht voor een gerichte MRI-scan van de elleboog als je inzicht wil in klachten. Je kunt bij ons terecht zonder verwijzing en je ontvangt dezelfde dag vaak de uitslag van het onderzoek.

Gerelateerde onderzoeken

MRI-scan

Elleboog (rechts)

 • Kraakbeen
 • Botten
 • De pezen van de spieren rondom de elleboog, het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.