Het endoscopie onderzoek
Een endoscopie wordt uitgevoerd door middel van een endoscoop. Dit is een instrument bestaande uit een flexibele slang met aan het uiteinde een camera en een lampje, daarom wordt dit instrument tijdens een kijkonderzoek ingezet. Het maakt het mogelijk om verschillende organen nader te bekijken.
Wat is een endoscopie?
Als voorbeeld kijken we naar een endoscopie van de maag. Tijdens dit onderzoek wordt de endoscoop via de mond en keel in de slokdarm gebracht. Vervolgens wordt deze voorzichtig naar de maag en twaalfvingerige darm geschoven. Om de maag goed in beeld te brengen, is het soms nodig om lucht in de maag te blazen. Via de camera van de endoscoop kan de arts de maag nader onderzoeken.
Naast dat een endoscoop een kijkonderzoek mogelijk maakt, kan het ook worden gebruikt om een biopt af te nemen. Een endoscoop beschikt namelijk naast een camera ook over een instrument waarmee het afnemen van biopten mogelijk zijn. Een biopt is een stukje weefsel dat wordt afgenomen en daarna microscopisch wordt onderzocht. Bij een maagonderzoek/endoscopie kan er bijvoorbeeld een beetje slijmvlies worden weggehaald om een bacterie op te sporen.
Bij Prescan bieden we geen endoscopie van de maag en darmen meer aan. Indien je klachten ervaart, raden we je aan om je huisarts raad te plegen en je door te laten verwijzen naar een kliniek of ziekenhuis. Wil je graag inzicht in je gezondheid? Dan kun je bij Prescan terecht voor preventief medisch onderzoek, zoals een bodyscan.
Endoscopie roesje
Een veelgestelde vraag is: is een endoscopie pijnlijk? Uit endoscopie ervaringen blijkt dat eht onderzoek als onprettig kan worden ervaren. Daarom krijg je vaak de keuze voor een roesje (sedatie) tijdens de endoscopie. Een roesje houdt in dat je medicatie toegediend krijgt waardoor je het onderzoek minder meekrijgt. Vaak is dit een combinatie van een slaapmiddel zoals midazolam en een pijnstiller zoals fentanyl. Een roesje is niet hetzelfde als een narcose. Bij een roesje ben je niet buiten bewustzijn en voel je je meer ontspannen. Sommigen vallen door een roesje in een lichte slaap.
Endoscopie voorbereiding
Wanneer je een endoscopie moet ondergaan, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Naast dat het goed is om je in te lezen in wat er precies gaat gebeuren, zijn er nog een aantal voorbereidingen nodig. Welke voorbereidingen dit zijn, zul je van jouw kliniek of ziekenhuis vernemen.
De volgende voorbereidingen kunnen daarbij horen. Wanneer je een roesje krijgt, is het bijvoorbeeld goed om te weten dat je na het onderzoek niet zelf naar huis kunt rijden. Regel van tevoren daarom vervoer voor de terugweg. Ook moet je voor de endoscopie nuchter zijn, houdt er dus rekening mee dat je na een bepaalde tijd niet meer eet en alleen heldere dranken drinkt. Overleg daarnaast altijd met de arts over jouw medicijngebruik, indien van toepassing. Medicatie zoals bloedverdunners kan er namelijk voor zorgen dat het niet mogelijk is om een biopt af te nemen. Bij sommige onderzoeken, zoals een coloscopie (endoscopie darm) is het ook nodig om de darmen van tevoren te legen, hiervoor krijg je medicatie vanuit de kliniek of het ziekenhuis.
Bij Prescan bieden we geen endoscopie van de maag (gastroscopie) en darmen (coloscopie) meer aan. Ervaar je klachten? Dan raden we je aan om je huisarts raad te plegen voor een doorverwijzing naar een specialist. Wil je graag inzicht in de huidige status van je gezondheid? Dan kun je bij Prescan terecht voor preventief medisch onderzoek, zoals een bodyscan.