Home Kennisbank Endoscopie

Endoscopie

Een endoscopie is een diagnostisch onderzoek. Wanneer je meer inzicht wilt in het functioneren van organen, zoals je maag of darmen, wordt vaak een inwendig onderzoek door middel van een endoscoop (camera) uitgevoerd. Ook wel een endoscopie genoemd.

Het endoscopie onderzoek

Een endoscopie wordt uitgevoerd door middel van een endoscoop. Dit is een instrument bestaande uit een flexibele slang met aan het uiteinde een camera en een lampje, daarom wordt dit instrument tijdens een kijkonderzoek ingezet. Het maakt het mogelijk om verschillende organen nader te bekijken.

Wat is een endoscopie?

Als voorbeeld kijken we naar een endoscopie van de maag. Tijdens dit onderzoek wordt de endoscoop via de mond en keel in de slokdarm gebracht. Vervolgens wordt deze voorzichtig naar de maag en twaalfvingerige darm geschoven. Om de maag goed in beeld te brengen, is het soms nodig om lucht in de maag te blazen. Via de camera van de endoscoop kan de arts de maag nader onderzoeken.

Naast dat een endoscoop een kijkonderzoek mogelijk maakt, kan het ook worden gebruikt om een biopt af te nemen. Een endoscoop beschikt namelijk naast een camera ook over een instrument waarmee het afnemen van biopten mogelijk zijn. Een biopt is een stukje weefsel dat wordt afgenomen en daarna microscopisch wordt onderzocht. Bij een maagonderzoek/endoscopie kan er bijvoorbeeld een beetje slijmvlies worden weggehaald om een bacterie op te sporen.

Bij Prescan bieden we geen endoscopie van de maag en darmen meer aan. Indien je klachten ervaart, raden we je aan om je huisarts raad te plegen en je door te laten verwijzen naar een kliniek of ziekenhuis. Wil je graag inzicht in je gezondheid? Dan kun je bij Prescan terecht voor preventief medisch onderzoek, zoals een bodyscan.

Endoscopie roesje

Een veelgestelde vraag is: is een endoscopie pijnlijk? Uit endoscopie ervaringen blijkt dat eht onderzoek als onprettig kan worden ervaren. Daarom krijg je vaak de keuze voor een roesje (sedatie) tijdens de endoscopie. Een roesje houdt in dat je medicatie toegediend krijgt waardoor je het onderzoek minder meekrijgt. Vaak is dit een combinatie van een slaapmiddel zoals midazolam en een pijnstiller zoals fentanyl. Een roesje is niet hetzelfde als een narcose. Bij een roesje ben je niet buiten bewustzijn en voel je je meer ontspannen. Sommigen vallen door een roesje in een lichte slaap.

Endoscopie voorbereiding

Wanneer je een endoscopie moet ondergaan, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Naast dat het goed is om je in te lezen in wat er precies gaat gebeuren, zijn er nog een aantal voorbereidingen nodig. Welke voorbereidingen dit zijn, zul je van jouw kliniek of ziekenhuis vernemen.

De volgende voorbereidingen kunnen daarbij horen. Wanneer je een roesje krijgt, is het bijvoorbeeld goed om te weten dat je na het onderzoek niet zelf naar huis kunt rijden. Regel van tevoren daarom vervoer voor de terugweg. Ook moet je voor de endoscopie nuchter zijn, houdt er dus rekening mee dat je na een bepaalde tijd niet meer eet en alleen heldere dranken drinkt. Overleg daarnaast altijd met de arts over jouw medicijngebruik, indien van toepassing. Medicatie zoals bloedverdunners kan er namelijk voor zorgen dat het niet mogelijk is om een biopt af te nemen. Bij sommige onderzoeken, zoals een coloscopie (endoscopie darm) is het ook nodig om de darmen van tevoren te legen, hiervoor krijg je medicatie vanuit de kliniek of het ziekenhuis.

Bij Prescan bieden we geen endoscopie van de maag (gastroscopie) en darmen (coloscopie) meer aan. Ervaar je klachten? Dan raden we je aan om je huisarts raad te plegen voor een doorverwijzing naar een specialist. Wil je graag inzicht in de huidige status van je gezondheid? Dan kun je bij Prescan terecht voor preventief medisch onderzoek, zoals een bodyscan.

Verschillende endoscopie onderzoeken
Een endoscopie kan worden uitgevoerd om verschillende organen in beeld te brengen. De benaming is voor elk onderzoek anders en geeft aan om welk orgaan het gaat.
 • Coloscopie: darmonderzoek.
 • Gastroscopie: maagonderzoek.
 • Oesofagoscopie: slokdarmonderzoek.
 • Proctoscopie/rectoscopie: endeldarmonderzoek.
 • Bronchoscopie: longonderzoek.
Toon meer
Meer informatie
Coloscopie

Een darmonderzoek (coloscopie) is een inwendig onderzoek van de dikke darm, endeldarm en het laatste deel van de dunne darm. Het…

Gastroscopie

Een gastroscopie, ook wel maagonderzoek of endoscopie van de maag genoemd, is een inwendig onderzoek van de slokdarm, de maag en het eerste…

Meest gekozen onderzoeken
 • Vijf gerichte MRI-scans
 • Richt zich op het opsporen van risicofactoren
 • Vijf gerichte MRI-scans
 • Uitgebreid cardiologisch onderzoek
 • Laboratoriumonderzoek
 • Vijf gerichte MRI-scans
 • Uitgebreid cardiologisch onderzoek
 • Laboratoriumonderzoek
 • Dermatologisch onderzoek (huidonderzoek)
In zes stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je kiest voor een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30