Home Kennisbank Coloscopie

Coloscopie

Een darmonderzoek (coloscopie) is een inwendig onderzoek van de dikke darm, endeldarm en het laatste deel van de dunne darm. Het darmonderzoek kan inzicht geven in de oorzaak van darmklachten zoals pijnklachten, verandering van de samenstelling en regelmaat van de stoelgang of aanhoudend bloed in de ontlasting.

Coloscopie betekenis

Coloscopie is de combinatie van colon en endoscopie. De colon is de dikke darm. Endoscopie is de manier van onderzoek. Het betekent dat het darmonderzoek wordt uitgevoerd met een endoscoop. Door middel van een coloscopie kunnen afwijkingen in de darmwand en slijmvlies worden opgespoord. Denk aan vernauwingen, uitstulpingen en poliepen in de dikke darm.

De coloscopie wordt uitgevoerd door middel van een endoscoop. Dit is een dunne, soepele slang met aan het uiteinde een kleine camera. De camera staat in verbinding met een monitor, waarmee de arts de binnenkant van de dikke darm, endeldarm en het laatste deel van de dunne darm kan bekijken.

Wanneer is darmonderzoek nodig?

Elk onderdeel van het darmstelsel heeft een ander functie in de spijsvertering. Waar de dunne darm ervoor zorgt dat het voedsel wordt verteerd en de voedingsstoffen worden opgenomen, zorgt de dikke darm ervoor dat het overtollige vocht wordt onttrokken. Daarna wordt de ontlasting opgeslagen in de endeldarm. Wanneer deze vol zit (+- 24 uur later) krijgen je hersenen een seintje dat je naar het toilet moet. Daarna verlaat de ontlasting je lichaam via de anus. Soms kunnen darmen klachten veroorzaken, bijvoorbeeld obstipatie of diarree. Wanneer deze klachten lang aanhouden, of wanneer je last krijgt van minder onschuldige klachten zoals bloed in de ontlasting, is het verstandig om dit verder te laten onderzoeken.

Prescan biedt geen coloscopie meer aan. Wanneer je darmklachten hebt, adviseren we je je huisarts te raadplegen voor een verwijzing naar een specialist. Wil je inzicht in de huidige status van je gezondheid? Dan kun je bij Prescan terecht voor een preventief medisch onderzoek, zoals de bodyscan.

Darmonderzoek roesje

Uit coloscopie ervaringen is gebleken dat sommige mensen het onderzoek als onprettig ervaren. Om die reden krijg je een roesje. Dit is geen narcose, want je bent nog bij bewustzijn. Je krijgt via een infuus rustgevende medicatie bestaande uit een slaapmiddel en pijnstiller. Je kunt hierdoor licht in slaap vallen. Hierdoor ervaar je minder hinder van het onderzoek.

Darmonderzoek voorbereidingen

Je zult vanuit de desbetreffende kliniek of het ziekenhuis informatie ontvangen over de voorbereidingen van een darmonderzoek. Zo mag je na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. Je mag namelijk gedurende 24 uur na toediening van het rustgevend middel niet actief deelnemen aan het verkeer. Houd er dus rekening mee dat je vervoer voor de terugweg regelt. Daarnaast zijn er een aantal andere voorbereidingen, waaronder voeding en het spoelen van de darmen. Het is namelijk belangrijk dat je darmen volledig schoon en leeg zijn tijdens de coloscopie. Dit is noodzakelijk om een optimaal zicht te hebben tijdens het onderzoek. Eventuele ontlastingsresten kunnen een goede diagnostiek in de weg staan. Je zult de medicatie en instructies vanuit de desbetreffende kliniek of het ziekenhuis ontvangen.

Ook is het belangrijk dat je een paar dagen voor het onderzoek op je voeding gaat letten. Dit betekent geen vezels, dus vooral vezelarme voeding zoals witbrood, thee en vruchtensap zonder vruchtvlees. Daarnaast is het belangrijk om je huidige medicatie met je arts te bespreken. Gebruik je bijvoorbeeld bloedverdunners, dan kan dit het onderzoek in de weg staan.

Veelgestelde vragen

Mag je kaas eten voor een coloscopie?

Ja, je mag kaas eten voor een coloscopie. Het consumeren van zuivelproducten zoals kaas, yoghurt, melk en kwark is niet hinderlijk voor het onderzoek. Vanuit het ziekenhuis of de kliniek ontvang je meer informatie over welke voeding je wel of niet mag hebben voordat je een coloscopie ondergaat.

Is een darmonderzoek pijnlijk?

Een darmonderzoek kan voor een vervelend gevoel zorgen. Om er zo min mogelijk hinder van te ondervinden, krijg je vaak een roesje. Hierdoor raak je meer ontspannen en kun je in een lichte slaap raken. Een roesje is niet vergelijkbaar met een narcose, omdat je niet buiten bewustzijn bent. Meestal krijg je een slaapmiddel zoals midazolam en een pijnstiller zoals fentanyl.

Wat kan ik eten na een coloscopie?

Na het onderzoek kun je gewoon weer eten en drinken. Het is verstandig dit te doen voordat je het ziekenhuis verlaat. Het wordt wel aangeraden om rustig aan te doen en niet gelijk te veel te eten. Je stoelgang na een coloscopie kan namelijk even van slag zijn. Je kunt darmklachten na een coloscopie ervaren, zoals darmkrampen, buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Alcohol mag je pas na 24 uur weer nuttigen.

Wat zie je tijdens een coloscopie?
  • Dikke darm
  • Endeldarm
  • Laatste deel van de dunne darm
  • Vernauwingen
  • Uitstulpingen
Toon meer
In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30