Maagonderzoek: alles wat je moet weten
Het maagonderzoek wordt in medische taal een gastroscopie genoemd. Dit staat voor maag (gastro) en endoscopie, wat de manier van onderzoek is. Door middel van een gastroscopie kunnen poliepen en weefsel zichtbaar worden gemaakt, beoordeeld worden en eventueel worden verwijderd.
De endoscoop (gastroscoop) wordt via de mond en keel in de slokdarm gebracht en vervolgens voorzichtig naar de maag en de twaalfvingerige darm opgeschoven. Om het beeld te verbeteren wordt er soms lucht in de maag geblazen. Ook wordt er een klein beetje slijmvlies weggehaald om de eventuele maag/darmbacterie helicobacter pylori op te sporen. Het onderzoek duurt normaal gesproken niet langer dan ongeveer tien minuten.
Prescan biedt geen gastroscopie meer aan. Wanneer je maagklachten hebt, adviseren we je je huisarts te raadplegen voor een verwijzing naar een specialist. Wil je inzicht in de huidige status van je gezondheid? Dan kun je bij Prescan terecht voor een preventief medisch onderzoek, zoals de bodyscan.
Gastroscopie met roesje
Uit gastroscopie ervaringen is gebleken dat het onderzoek voor ongemak kan zorgen. Daarom wordt voor een maagonderzoek met roesje gekozen. Dit betekent niet dat een gastroscopie onder narcose wordt uitgevoerd. Een roesje is niet hetzelfde als een narcose. Bij een roesje krijg je via een infuus slaapmiddel en pijnstilling. Het wordt ook wel een gastroscopie met sedatie genoemd. Je kunt je hierdoor beter ontspannen en je voelt je slaperig. Uit gastroscopie ervaringen blijkt dat men zich hierdoor minder bewust is van het onderzoek en het daardoor minder ongemak veroorzaakt.
Gastroscopie voorbereiding
Voor het onderzoek dien je geheel nuchter te zijn. Dit houdt in dat je minstens zes uur voor het afgesproken tijdstip niets meer mag eten, drinken of roken (tot twee uur van tevoren mag je wel heldere dranken drinken). Tijdens de gastroscopie krijg je een roesje. Dit wordt via een infuus toegediend. Voordat het maagonderzoek kan plaatsvinden zal er daarom eerst een infuus worden aangelegd. Na het onderzoek mag je niet zelfstandig naar huis. Na een roesje mag je namelijk 24 uur niet deelnemen aan het verkeer en geen alcohol drinken. Zorg er daarom voor dat je wordt opgehaald door een begeleider. Gebruik je medicijnen? Dan dien je dit van tevoren te melden. Wellicht moet je hier (in overleg met je arts) tijdelijk mee stoppen, omdat het hinderlijk kan zijn voor het maagonderzoek.
Veelgestelde vragen
Is er ook een alternatief voor een gastroscopie?
Het alternatief voor een gastroscopie is een radiografie van de maag. Echter wordt het vaak afgeraden omdat een gastroscopie een stuk gedetailleerder is, waardoor de kans groter is dat de oorzaak van de maagklachten wordt gevonden. Ook kan er tijdens een radiografie van de maag geen weefsel worden afgenomen (biopsie).
Is een gastroscopie gevaarlijk?
Een gastroscopie is geen gevaarlijk onderzoek en veilig om te ondergaan. In zeer zeldzame gevallen is het mogelijk dat complicaties zich voordoen, maar dit risico is nihil. Wil je hier graag meer over weten? Raadpleeg dan de desbetreffende specialist van jouw kliniek of ziekenhuis.
Welke ongemakken ervaar je na een gastroscopie?
De eerste anderhalf uur na de gastroscopie mag je niets eten of drinken. Dit heeft met de verdoving temaken, hierdoor kun je je makkelijk verslikken. Je kunt lichte keelpijn ervaren, dit kan een aantal dagen aanhouden. Ook kun je last krijgen van klachten zoals oprispingen, buikkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Bij onwel worden (ook bij duizeligheid, misselijkheid, koorts, hevige buikpijn of bloedingen) dien je onmiddellijk een arts te raadplegen.