Home Kennisbank Enkel

Enkel

De enkel is een complex gewricht en bevindt zich aan de onderkant van je onderbeen. De enkel verbindt het onderbeen met de achtervoet. De enkel staat ook wel bekend als het bovenste spronggewricht.

Anatomie enkel

De enkel bestaat uit drie botstukken: twee in het onderbeen en één uit de achtervoet (sprongbeen). Het onderste deel van het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) wordt de enkelvork genoemd.

De enkel kan worden opgedeeld in twee gewrichten: het enkelgewricht (ook bovenste spronggewricht genoemd), deze bevindt zich tussen het onderbeen en het kuitbeen, en het subtalaire gewricht (ook wel onderste spronggewricht genoemd), deze bevindt zich tussen het sprongbeen en hielbeen. De enkelgewrichten zorgen ervoor dat je de voet kunt optrekken en naar beneden kunt duwen. De enkel bestaat daarnaast ook uit kraakbeen, spieren, pezen, slijmbeurzen en gewrichtsbanden.

Wil je inzicht krijgen in je enkel? Een MRI-scan van de enkel geeft duidelijkheid.

Enkel spieren

De spieren van de enkel zorgen ervoor dat je soepel kunt bewegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het strekken en buigen van de voet.

Onderste spronggewricht

Het onderste spronggewricht maakt het mogelijk om je voet (voetzool) te kantelen. Dit gewricht bestaat uit het hielbeen, voetwortelbeentje en het sprongbeen.

Bovenste spronggewricht

Het bovenste spronggewricht is een scharniergewricht, hierdoor kan de voet zich op en neer bewegen. Ook wordt het hierdoor mogelijk gemaakt om je tenen te bewegen. Dit scharniergewricht verbindt het kuitbeen en het scheenbeen met het sprongbeen.

Enkelbanden

De enkelbanden verstevigen het enkelgewricht. Waar spieren erg elastisch zijn, is dit bij enkelbanden niet het geval. Enkelbanden zijn opgebouwd uit sterk bindweefsel voor meer stabiliteit.

Slijmbeurzen

Een slijmbeurs is een holte waar gewrichtsvocht in zit, dit wordt vaak omschreven als een stroperige vloeistof. Slijmbeurzen fungeren als tussenlaag tussen bijvoorbeeld bot en huid. Bij de enkel zitten er slijmbeurzen aan de binnen- en buitenkant van de enkel en tussen de achillespees en het hielbeen en tussen de achillespees en de huid.

Aandoeningen enkel

Er zijn verschillende aandoeningen van de enkel waar je mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld een botbreuk (fractuur), verzwikking van de enkel, gescheurde enkelbanden, slijtage (artrose), hielspoor en een klompvoet.

Oorzaken enkel klachten

Enkel klachten ontstaan vaak na een verkeerde beweging. De spieren of banden zijn dan niet in staat om de klap die deze beweging met zich meebrengt op te vangen. Heb je last van klachten aan de enkel? Dan is rust erg belangrijk. Bij acute pijn aan de enkel is het belangrijk om de enkel te koelen. Doe dit met een icepack met een doek er omheen zodat het ijs niet direct in aanraking komt met de huid. Houd dit een paar dagen vol, drie keer per dag. Zo neemt de zwelling, en daarmee de klachten, af. Na 10 dagen kun je de enkel weer rustig belasten.

Enkel klachten
  • Pijn aan de enkel
  • Stijfheid aan de enkel
  • Achillespeesklachten
Meest gekozen onderzoeken
  • Artrose/slijtage
  • Enkelbanden
  • Botbreuken
  • Artrose/slijtage
  • Botbreuken
  • Achillespees
  • Botten
  • Kraakbeen
  • Meniscus
  • Kniebanden
  • Bekijk meer
In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30