arrow_left_altNaar overzicht

MRI-scan schouder

De MRI-scan van de schouder biedt inzicht in het schoudergewricht, AC-gewricht, en de omliggende structuren zoals botten, pezen, en spieren, en identificeert slijtage, ontstekingen, en andere aandoeningen, voor een compleet beeld van de schouderconditie.

Waarom een MRI-scan van de schouder

Een MRI-scan van de schouder kan nodig zijn als de oorzaak van de schouderklachten niet duidelijk is of als er een vermoeden is van ernstigere schade, zoals een gescheurde pees of ligament. De MRI-scan van de schouder is bedoeld voor mensen die last hebben van nek- en/of schouderpijn, pijn uitstralend naar de bovenarm, problemen bij het optillen van de arm of het ronddraaien van de bovenarm, en verminderde beweeglijkheid of stijfheid. Deze scan kan inzicht geven in de oorzaak van deze klachten of helpen bij het uitsluiten van bepaalde aandoeningen.

Wat veroorzaakt schouderklachten?

Schouderklachten kunnen ontstaan door een groot aantal factoren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Overbelasting: Het herhaaldelijk tillen van zware objecten of het uitvoeren van repetitieve bewegingen kan de schouder overbelasten, wat leidt tot pijn en ongemak.
 • Slijmbeursontsteking: Dit is een ontsteking van de slijmbeurs, een met vloeistof gevulde zak die werkt als een schokdemper tussen de spieren, pezen en botten. Slijmbeursontsteking in de schouder kan ontstaan door overmatig gebruik of een blessure.
 • Artrose: Een degeneratieve gewrichtsaandoening die kan leiden tot stijfheid en pijn in de schouder. Het komt vaak voor bij ouderen, maar kan ook jongere mensen treffen.

Symptomen van schouderklachten

De symptomen van schouderklachten variëren afhankelijk van de oorzaak, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn: Dit kan variëren van een doffe pijn tot een scherpe, stekende pijn. Pijn kan aanhouden of alleen optreden bij bepaalde bewegingen.
  Stijfheid: Dit kan het moeilijk maken om de arm volledig te bewegen.
 • Pijn tussen schouderbladen: Deze pijn kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder gespannen spieren, problemen met de wervelkolom of zelfs aandoeningen zoals een hernia.
 • Zwelling en roodheid: Vooral bij slijmbeursontsteking is zwelling een veelvoorkomend symptoom.
  Beperkte mobiliteit: Mensen met schouderklachten kunnen moeite hebben met het tillen van hun arm of het uitvoeren van bepaalde activiteiten.

Behandeling van schouderklachten

De behandeling van schouderklachten is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de symptomen. Hier zijn enkele gangbare behandelingsopties:

 • Rust en fysiotherapie: Voor lichte tot matige schouderklachten is rust vaak de eerste stap. Fysiotherapie kan helpen bij het herstellen van de mobiliteit en het versterken van de spieren.
 • Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen.
 • Corticosteroïdeninjecties: Voor ernstige slijmbeursontsteking kunnen corticosteroïdeninjecties worden gebruikt om de ontsteking te verminderen.
 • Chirurgie: In sommige gevallen, zoals bij ernstige artrose, kan chirurgie nodig zijn om het gewricht te vervangen of te repareren.

Hoe verloopt een MRI-scan van de schouder

Ter voorbereiding dien je alle metaal te verwijderen vanwege het sterke magnetische veld van de MRI-scanner. Tijdens de MRI lig je op een comfortabele bank die in een MRI-tunnel wordt geschoven. Het is cruciaal stil te blijven liggen om heldere beelden te krijgen. Om het geluid van de scanner te dempen, krijg je een koptelefoon om naar muziek te luisteren.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Na het onderzoek kun je plaatsnemen in de lounge en zal de radioloog de beelden van de MRI-scan bekijken. Zodra hij deze heeft bekeken worden de beelden samen met jou besproken. Dit gebeurt op dezelfde dag van het onderzoek. De beelden en het verslag van de radioloog zijn altijd beschikbaar in jouw MijnPrescan portaal.

Bekijk het MRI-onderzoek naar de schouder

Hoe betrouwbaar is een MRI-scan van de schouder

De MRI-scan van de schouder is een betrouwbare methode voor het beoordelen van de structuur en de gezondheid van het schoudergewricht en de omliggende weefsels. Het is effectief in het identificeren van botafwijkingen, spierscheuren, peesirritaties of -scheuren, ontstekingen, en andere aandoeningen.

Dit zien we wel

 • Botstructuren en gewrichtsafwijkingen zoals artrose
 • Spier- en peesafwijkingen, inclusief scheuren en irritaties
 • Slijmbeursontstekingen (bursitis)
 • Fracturen en luxaties

Dit zien we minder goed

 • Huid, bloedvaten en zenuwen
 • Kraakbeen van het schoudergewricht
 • ‘Frozen shoulder’

Dit zien we niet

 • Spierreuma
 • Eventuele labrum laesies (hiervoor moet contrast geïnjecteerd worden in het gewricht voorafgaand aan het onderzoek)
Boek de MRI-scan schouder

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.