Home Kennisbank Pols

Pols

De pols bestaat uit 2 gewrichten, het is een tweeassig eivormig gewricht. Daarnaast bestaat de pols uit botten, spieren, pezen, kapsel en banden, bloedvaten en zenuwen. De pols is een belangrijk gewricht bij het strekken en buigen van de hand.

Anatomie pols

De pols loopt vanaf de onderarm tot aan de vingers. De pols is een erg complex gewricht en kan worden opgedeeld in 3 gewrichten:

  • Het gewricht tussen radius en ulna. Deze staat in verbinding met de elleboog.
  • Het gewricht dat aan de ene kant verbonden is tussen radius en ulna en aan de andere kant met de handwortel (carpus).
  • De handwortel, welke uit 8 botjes bestaat. Ookal zijn ze erg klein, ze zijn van groot belang bij verschillende bewegingen van de pols.

Pols kapsel en banden

De gewrichtskapsel en gewrichtsbanden zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit van de pols. De banden kunnen worden opgedeeld in 2 soorten: de intrinsieke banden en extrinsieke banden. De intrinsieke banden zijn kort en zorgen voor de verbinding tussen de handwortelbeentjes. De extrinsieke banden zijn langer dan de intrinsieke banden en bevinden zich over de botten van de onderarm.

Pols spieren

De spieren van de pols zorgen ervoor dat de pols kan buigen en strekken. De spieren bevinden zich voornamelijk in de onderarm. De spieren die zich bij de handpalm bevinden zorgen voor het buigen, de spieren bij de handrug zorgen voor het strekken.

Pols zenuwen

De zenuwen van de pols zijn verantwoordelijk voor het gevoel in de pols. Zonder zenuwen kun je geen gevoel en dus ook geen pijn waarnemen. Het gaat om 3 zenuwen: de ulnaris, de radialis en de medianus.

Pols bloedvaten

Naast zenuwen, bevinden zich in de pols ook bloedvaten: de ulnaris en radialis. De radialis zorgt ervoor dat je bij de pols de hartslag kan voelen.

Slijmbeurzen van de pols

De pols heeft 2 slijmbeurzen: de radius bursa (bij het spaakbeen) en de ulna bursa (bij de ellepijp). Een slijmbeurs (bursa) beschermt de spieren en pezen tijdens het bewegen, hierdoor is er minder wrijving met de omliggende botten. Een slijmbeurs ziet er eigenlijk uit als een soort zakje met vocht. Het zorgt daarom voor een bepaalde demping, ook in het geval van een verkeerde beweging of klap.

Oorzaak polsklachten

De meeste klachten aan de pols worden veroorzaakt door slijtage, een kwetsuur aan banden, pezen en spieren of door botbreuken. Polsen zijn nu eenmaal waar je op valt of mee afweert. In veel gevallen wordt via tast en blik diagnostiek een goed beeld verkregen. Indien er ook beeldvormende diagnostiek nodig is, biedt een MRI-scan van de pols uitkomst.

Polsklachten
  • Chronische pijn in de pols
  • Zwelling aan de pols
  • Pijn tijdens beweging
  • Moeite met buigen
  • Plaatselijke gevoeligheid
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
MRI-scan
Pols

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van het polsgewricht, de pezen, botten en mogelijke ontsteking, slijtage (artrose) of fractuur.

MRI-scan icon
MRI-scan
Elleboog

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van het gewricht, de pezen, botten en mogelijkeontsteking, (slijtage) artrose, fractuur, geschuurde pezen, slijmbeurs ontsteking, peesontsteking (tenniselleboog en golferselleboog) en soms zenuw irritatie (grote zenuwen).

MRI-scan icon
MRI-scan
Hand

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de hand en vinger gewrichten, botten, pezen en mogelijke ontsteking, fractuur of artrose (slijtage).

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.