Home Kennisbank Schouder

Schouder

Het schoudergewricht (ook wel glenohumeraal gewricht genoemd) verbindt de bovenarm, het sleutelbeen en het schouderblad met elkaar. Het schoudergewricht kan worden opgedeeld in 3 gewrichten: het kogelgewricht, het schuifgewricht en het glijgewricht.

Anatomie schouder

De schouderanatomie bestaat uit:

  • Kogelgewricht: het kogelgewricht van de schouder verbindt de bovenarm met het schouderblad.
  • Schuifgewricht: het schuifgewricht van de schouder verbindt het sleutelbeen met het schouderblad.
  • Glijgewricht: het glijgewricht verbindt het schouderblad met de rug.

Deze 3 gewrichten zorgen ervoor dat het voor de bovenarm mogelijk is om in alle mogelijke richtingen te bewegen.

Spieren schouder

De spieren van de schouder zorgen ervoor dat de schouder en bovenarm kunnen bewegen, maar ook stabiel blijven. Voor dit laatste zijn de 4 rotator cuff spieren van groot belang. Deze spieren zorgen ervoor dat de schouder stabiel blijft en de bovenarm draaibewegingen kan maken. Naaste de rotator cuff spieren zijn de deltioideus-spier, de trapezius-spier en de biceps erg belangrijk voor het maken van bewegingen.

Slijmbeurzen schouder

Een slijmbeurs (bursa) beschermt de spieren en pezen tijdens het maken van een beweging. Door de slijmbeurs (een soort zakje met vocht) ontstaat er minder wrijving met de botten. De slijmbeurs zorgt voor een bepaalde demping, ook in het geval van een klap. De belangrijkste slijmbeurs van de schouder is de bursa subacromialis, deze beschermt de 4 rotator cuff spieren.

Labrum schouder

Het labrum bevindt zich in de buurt van de schouderkom en wordt ook wel de kraakbeenrand genoemd. De labrum zorgt ervoor dat de schouderkop stabieler in de schouderkom ligt. In sommige gevallen kan het labrum scheuren, bijvoorbeeld bij een ongeval.

Wil je meer inzicht in je schouder? Een MRI-scan van de schouder geeft een goed beeld van het schoudergewricht en AC gewricht (het gewricht tussen de sleutelbeen en de schouderblad), de botten, pezen en mogelijke peesirritatie (ontsteking) en peesscheur, spierscheur, slijtage (artrose), ontsteking, slijmbeursontsteking, kraakbeen, fractuur en cysten.

Exorotatie en endorotatie schouder

Exorotatie en endorotatie zijn schouderbewegingen. Zoals het woord 'rotatie' al zegt, gaat het om draaiende bewegingen. Bij exorotatie draait de bovenarm naar buiten, bij endorotatie draait de bovenarm naar binnen. De infraspinatus spier zorgt voor exorotatie en de subscapularis spier voor endorotatie.

Abductie schouder

Abductie is het naar buiten bewegen van de bovenarm, de supraspinatus spier in het schoudergewricht zorgt voor deze beweging. Adductie is het tegenovergestelde van abductie, hierbij wordt de bovenarm naar binnen bewogen.

Anteflexie schouder

Anteflexie is het naar voren bewegen van de bovenarm vanuit de anatomische houding. Retroflexie is het tegenovergestelde van anteflexie, hierbij wordt de bovenarm naar achter bewogen.

Schouderklachten
  • Frozen shoulder
  • Slijtage (artrose)
  • Klachten aan de rotator cuff pezen of spieren
  • Klachten van de biceps
  • Pijn in en rond het schoudergewricht
In zes stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je kiest voor een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30