arrow_left_altNaar overzicht

Schouder

Het schoudergewricht (ook wel glenohumeraal gewricht genoemd) verbindt de bovenarm, het sleutelbeen en het schouderblad met elkaar. Het schoudergewricht kan worden opgedeeld in 3 gewrichten: het kogelgewricht, het schuifgewricht en het glijgewricht.

Anatomie schouder

De schouderanatomie bestaat uit:

  • Kogelgewricht: het kogelgewricht van de schouder verbindt de bovenarm met het schouderblad.
  • Schuifgewricht: het schuifgewricht van de schouder verbindt het sleutelbeen met het schouderblad.
  • Glijgewricht: het glijgewricht verbindt het schouderblad met de rug.

Deze 3 gewrichten zorgen ervoor dat het voor de bovenarm mogelijk is om in alle mogelijke richtingen te bewegen.

Spieren schouder

De spieren van de schouder zorgen ervoor dat de schouder en bovenarm kunnen bewegen, maar ook stabiel blijven. Voor dit laatste zijn de 4 rotator cuff spieren van groot belang. Deze spieren zorgen ervoor dat de schouder stabiel blijft en de bovenarm draaibewegingen kan maken. Naaste de rotator cuff spieren zijn de deltioideus-spier, de trapezius-spier en de biceps erg belangrijk voor het maken van bewegingen.

Slijmbeurzen schouder

Een slijmbeurs (bursa) beschermt de spieren en pezen tijdens het maken van een beweging. Door de slijmbeurs (een soort zakje met vocht) ontstaat er minder wrijving met de botten. De slijmbeurs zorgt voor een bepaalde demping, ook in het geval van een klap. De belangrijkste slijmbeurs van de schouder is de bursa subacromialis, deze beschermt de 4 rotator cuff spieren.

Labrum schouder

Het labrum bevindt zich in de buurt van de schouderkom en wordt ook wel de kraakbeenrand genoemd. De labrum zorgt ervoor dat de schouderkop stabieler in de schouderkom ligt. In sommige gevallen kan het labrum scheuren, bijvoorbeeld bij een ongeval.

Wil je meer inzicht in je schouder? Een MRI-scan van de schouder geeft een goed beeld van het schoudergewricht en AC gewricht (het gewricht tussen de sleutelbeen en de schouderblad), de botten, pezen en mogelijke peesirritatie (ontsteking) en peesscheur, spierscheur, slijtage (artrose), ontsteking, slijmbeursontsteking, kraakbeen, fractuur en cysten.

Exorotatie en endorotatie schouder

Exorotatie en endorotatie zijn schouderbewegingen. Zoals het woord 'rotatie' al zegt, gaat het om draaiende bewegingen. Bij exorotatie draait de bovenarm naar buiten, bij endorotatie draait de bovenarm naar binnen. De infraspinatus spier zorgt voor exorotatie en de subscapularis spier voor endorotatie.

Abductie schouder

Abductie is het naar buiten bewegen van de bovenarm, de supraspinatus spier in het schoudergewricht zorgt voor deze beweging. Adductie is het tegenovergestelde van abductie, hierbij wordt de bovenarm naar binnen bewogen.

Anteflexie schouder

Anteflexie is het naar voren bewegen van de bovenarm vanuit de anatomische houding. Retroflexie is het tegenovergestelde van anteflexie, hierbij wordt de bovenarm naar achter bewogen.

Veelvoorkomende Schouderklachten

Schouderklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, variƫrend van overbelasting tot trauma en ouderdom. De meest voorkomende schouderklachten zijn:

  • Schouderpijn: Dit kan worden veroorzaakt door een ontsteking van de slijmbeurs (slijmbeursontsteking), een gescheurde pees, of een probleem met het labrum. Pijn kan ook afkomstig zijn van andere aandoeningen, zoals schouderartrose of een schouderdislocatie.
  • Bewegingsbeperking: Sommige aandoeningen kunnen leiden tot een beperkte bewegingsvrijheid van de schouder. Bijvoorbeeld, bij een "frozen shoulder" (adhesieve capsulitis) raakt het gewrichtskapsel ontstoken en verdikt, waardoor de schouder stijver wordt.
  • Krachtverlies: Een andere veelvoorkomende klacht is krachtverlies in de schouder en bovenarm. Dit kan te wijten zijn aan problemen met de rotator cuff, zoals een gescheurde pees, of andere spier- of zenuwaandoeningen.

Om een duidelijker beeld te krijgen van de oorzaak van schouderklachten, kan een MRI-scan van de schouder worden uitgevoerd. Deze scan geeft inzicht in de botten, pezen, spieren, en andere weefsels in het schoudergebied en kan helpen bij het diagnosticeren van de onderliggende oorzaak van de klachten. Wil je meer weten over MRI-scans van de schouder en wanneer deze nuttig kunnen zijn, bezoek dan onze kennisbank over MRI-scan schouder.

Kennisbank over MRI-scan van de schouder

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.