Anatomie van de voet
De menselijke voet bestaat uit 26 botten, verdeeld in drie hoofdsecties: de voorvoet, middenvoet, en achtervoet.
- Voorvoet: De voorvoet is het voorste deel van je voet. Het bestaat uit de tenen en de koppen van de middenvoetsbeentjes. De voorvoet helpt bij het afzetten tijdens het lopen en draagt gewicht.
- Middenvoet: De middenvoet is het middelste deel van de voet. Hierin zitten vijf botten die de voorvoet met de achtervoet verbinden. De middenvoet zorgt voor stabiliteit en ondersteuning van de voetboog.
- Achtervoet: De achtervoet is het achterste deel van de voet. Het bestaat uit het hielbeen en sprongbeen. De achtervoet absorbeert schokken en helpt bij het balanceren en bewegen van de voet.
Veelvoorkomende voetklachten
Voetklachten die veel voorkomen zijn onder ander hielspoor, hamertenen en likdoorns. Hieronder een overzicht met de meest voorkomende aandoeningen en de oorzaak ervan:
Hielspoor
Hielspoor is een benige uitgroei op het hielbeen. dit kan ontstaan door langdurige overbelasting van de peesplaat onder de voet, waardoor er kalkafzetting ontstaat op het hielbot. De klachten die je kunt ervaren zijn onder andere een scherpe pijn onder de hiel. Vooral bij de eerste stappen in de ochtend. Pijn bij lang staan, lopen of na een periode van rust. Ook kun je pijn ervaren wanneer je op je hiel drukt. De oorzaken van hielspoor kunnen overgewicht, platvoeten of holvoeten, korte achillespees of kuitspier of slecht passende schoenen zonder voldoende steun zijn.
Bron: Voetencentrum Wender
Hallux valgus (bunions)
Hallux valgus is een misvorming waarbij de grote teen naar binnen wijst waardoor er een bult aan de zijkant van de voet ontstaat. De klachten die je kunt ervaren zijn vooral pijn en zwelling aan de basis van de grote teen. Ook kun je moeite hebben met het dragen van schoenen. Vaak is de oorzaak erfelijk of kan het worden aangewakkerd door slecht passende schoenen die de tenen samendrukken.
Bron: Voetencentrum Wender
Hamertenen
Hamertenen zijn een verkramping van de tenen waardoor ze krom staan. Vaak komt dit bij de tweede, derde of vierde teen aan de voet voor. Klachten die je kunt ervaren zijn pijn en ongemak bij het lopen en je kunt likdoorns en eelt op de voet of teen ontwikkelen door wrijving. Een mogelijke oorzaak is te strakke schoenen die te weinig ruimte bieden voor je tenen, maar ook genetische aanleg kan een oorzaak zijn.
Bron: Voetencentrum Wender
Metatarsalgie
Dit is pijn die je ervaart in de bal van je voet door overbelasting van je middenvoetsbeentjes. Je hebt dan vaak een branderig of tintelend gevoel in de bal van je voet of pijn in de voorvoet bij het lopen en staan. Je kunt dit krijgen door overbelasting, maar ook door slechte schoenen zonder goede ondersteuning of door hoge hakken. Deze vergroten namelijk de druk op de voorvoet.
Bron: Voetencentrum Wender
Achilles Tendinitis
Achillis Tendinitis is een ontsteking van de achillespees. Deze pees verbind je kuitspieren met het hielbeen. je kunt pijn en stijfheid aan de achterkant van je hiel ervaren. Vaak wordt de pijn erger bij activiteiten. Je kunt deze pijn ontwikkelen door overbelasting door bijvoorbeeld intensieve sporten voor je voet, zoals hartlopen. Ook kan een slecht warming-up bijdragen aan de pijn.
Bron: Voetencentrum Wender
Likdoorns
Dit is een aandoening die veel voorkomt. Likdoorns zijn verdikte huidplekken die ontstaan door constante wrijving of druk. Er ontstaan dan pijnlijke harde plekken met soms ook roodheid en zwelling. je krijgt dit vooral door te strakke of slecht passende schoenen of doordat je voetstructuur wat afwijkt door bijvoorbeeld hamertenen of bunions.
Bron: Voetencentrum Wender
Gevolgen van onbehandelde voetproblemen
Het negeren of niet behandelen van voetklachten kan leiden tot vervelende gevolgen. Denk aan chronische pijn, wat weer kan leiden tot verminderde mobiliteit waardoor je dagelijkse activiteiten niet goed kunt uitvoeren. Daarnaast kunnen er ook problemen met je houding of met lopen ontstaan door compensatiegedrag. Ook kunnen er secundaire klachten ontstaan zoals klachten een de knie-, heup en rug.
Voetproblemen door diabetes
Een diabetische voet is een combinatie van een voetafwijking die ontstaat bij mensen met diabetes. Ze afwijking kan bestaan uit wonden, misvorming en mogelijk zelfs infecties. Deze klachten ontstaan vaak na vele jaren van diabetes. Ongeveer een kwart van de diabetespatiënten krijg te maken met voetproblemen.
Een diabetische voet kan veroorzaakt worden door beschadiging van de bloedvaten en zenuwen door een te hoge bloedsuikerwaarde. Het bloed stroomt daardoor minder goed waardoor wondjes moeilijk genezen. Door een slechtere doorbloeding verminderd ook de gevoeligheid van de voeten waardoor wondjes minder snel worden opgemerkt. Ook kun je door pijn anders gaan lopen en dit kan weer drukplekken veroorzaken.
Om voetproblemen met diabetes te voorkomen kun je verschillende maatregelen nemen:
- Bloedsuiker goed onder controle houden
- Dagelijks je voeten inspecteren op wondjes of verkleuringen
- Goed passende schoenen dragen die niet knellen
- Nagels recht en niet te kort afknippen
Bron: UMC Utrecht
Voetklachten voorkomen
Om voetklachten te voorkomen kun je simpele preventieve maatregelen nemen:
- Draag goed passende schoenen met voldoende ondersteuning en ruimte.
- Inspecteer je voeten regelmatig op tekenen van problemen.
- goede voet- en nagelverzorging om infecties en likdoorns te voorkomen.
- neem voldoende rust om overbelasting te voorkomen.
- Doe regelmatig versterkende en stretchoefeningen voor de voeten.