arrow_left_altNaar overzicht

Een hoge bloeddruk herkennen

Een verhoogde bloeddruk betekent een grotere kans op hart- en vaatziekten. Maar hoe weet je nu of je bloeddruk te hoog is? Cardioloog Roland de Jong legt uit waar je op kunt letten.

Symptomen hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk komt veel vaker voor dan een lage bloeddruk. Bij een acuut verhoogde bloeddruk kun je last hebben van druk op je hoofd, wazig zien of verward raken. Maar een mild verhoogde bloeddruk geeft eigenlijk geen klachten – en juist dat maakt het zo gevaarlijk. Omdat de bloedvaten voortdurend onder verhoogde druk staan, moet het hart constant harder werken. Daardoor kan de hartspier dikker worden en stijgt de kans op onschuldige en minder onschuldige hartritmestoornissen.

Een hoge bloeddruk zet ook extra spanning op de vaatwanden die daardoor kunnen beschadigen. Dat vergroot het risico op een hart- en herseninfarct.

Hoge bloeddruk

Is een hoge bloeddruk erfelijk?

Hoge bloeddruk komt vaak in de familie voor. Heeft een van je ouders een hoge bloeddruk, dan is de kans groter dat jij daar ook last van krijgt. Erfelijke aanleg speelt dus zeker een rol, maar ook je leefstijl heeft veel invloed. Wie ongezond eet, te zwaar is of veel last heeft van stress, heeft meer kans om een hoge bloeddruk te krijgen. Dit zijn dan ook veelvoorkomende oorzaken van een hoge bloeddruk.

Hoog of té hoog?

De bloeddruk is een combinatie van bovendruk (gemeten wanneer het hart samentrekt) en onderdruk (gemeten wanneer het hart ontspant). Een bloeddruk van 120/80 is normaal, maar 110/70 is eigenlijk ideaal! Het is vooral de bovendruk waar we op letten, omdat die de grootste rol speelt bij het ontstaan van hart- en vaatproblemen. Bij een bovendruk van 130 praten we al over een mild verhoogde bloeddruk. En hoger dan 140/90 is echt niet gezond.

De bloeddruk verandert gedurende de dag. Om te weten hoe hoog de bloeddruk echt is, moet je dus meerdere metingen doen op meerdere momenten.

De Hartstichting adviseert mensen vanaf 40 jaar om hun bloeddruk regelmatig te laten meten, ook als zij zich gezond voelen. Wanneer we bij Prescan een verhoogde waarde zien, geven we vaak het advies om dit bij de huisarts nog eens te laten controleren. Bij twijfel kan een 24-uurs bloeddrukmeting gedaan worden. Dan kun je zien of de bloeddruk bijvoorbeeld in de nacht omlaaggaat zoals het hoort.

Hardlopen

Dit kun je zelf doen

Je hoge bloeddruk verlagen kan door gezonder te gaan eten. Let vooral op zout, omdat te veel zout de bloeddruk laat stijgen. Overgewicht is ook een factor bij hoge bloeddruk; afvallen is dus aan te raden. Zorg voor voldoende beweging en kies daarbij voor dynamische sporten, zoals hardlopen, fietsen of schaatsen. Het gaat erom dat je lichaam voortdurend in beweging blijft. Dus geen krachttraining in de sportschool, dat werkt juist vaak bloeddrukverhogend.

Verder is het goed om alle zoethoutproducten te laten staan. Die bevatten glycyrrhizinezuur, een stofje dat je lichaam een prikkel geeft om de bloeddruk te verhogen. Deze stof zit bijvoorbeeld in drop, salmiak en zoethoutthee. Wil je je hoge bloeddruk verlagen? Dan dus geen zakje drop in de auto!

Gerelateerde onderzoeken

Cardiologisch onderzoek

Cardio Vitaal Compleet

  • Geschikt voor mensen met familiaire belasting en risicofactoren
  • Risicofactoren voor hart- en vaatziekten: o.a. cholesterol, bloeddruk, bloedsuiker, nierfunctie
  • Screenend wordt er gekeken naar de alvleesklier en milt, lymfeklieren en vrij vocht in de buik
  • Buik aorta; de wijdte van de aorta
  • Lees meer expand_more
Bodyscan

Plus

  • Vijf gerichte MRI-scans
  • Uitgebreid cardiologisch onderzoek
  • Laboratoriumonderzoek

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.