Hoge of lage bloeddruk: hoe herken je dat?

9 november 2022 leestijd 3 minuten

Een verhoogde bloeddruk betekent een grotere kans op hart- en vaatziekten. Maar hoe weet je nu of je bloeddruk te hoog of te laag is? Cardioloog Roland de Jong legt uit waar je op kunt letten.

Heb je een lage bloeddruk? Gefeliciteerd! Voor de bloeddruk geldt namelijk: hoe lager hoe beter. Een lage bloeddruk zorgt voor een lage belasting van het hart en de bloedvaten en geeft dus weinig risico op hart- een vaatziekten. Pas wanneer je klachten krijgt, zoals duizeligheid of een flauw gevoel, is het nodig er iets aan te doen.

Hoge druk

Een hoge bloeddruk komt veel vaker voor dan een lage. Bij een acuut verhoogde bloeddruk kun je last hebben van druk op je hoofd, wazig zien of verward raken. Maar een mild verhoogde bloeddruk geeft eigenlijk geen klachten – en juist dat maakt het zo gevaarlijk. Omdat de bloedvaten voortdurend onder verhoogde druk staan, moet het hart constant harder werken. Daardoor kan de hartspier dikker worden en stijgt de kans op onschuldige en minder onschuldige hartritmestoornissen.
Een hoge bloeddruk zet ook extra spanning op de vaatwanden die daardoor kunnen beschadigen. Dat vergroot het risico op een hartinfarct en herseninfarct.

Bij een verhoogde bloeddruk is het goed om gezonder te gaan eten.
Roland de Jong
Cardioloog

Is het erfelijk?

Hoge bloeddruk komt vaak in de familie voor. Heeft een van je ouders een hoge bloeddruk, dan is de kans groter dat jij daar ook last van krijgt. Erfelijke aanleg speelt dus zeker een rol, maar ook je leefstijl heeft veel invloed. Wie ongezond eet, te zwaar is of veel last heeft van stress, heeft meer kans om een hoge bloeddruk te krijgen.
Ook een lage bloeddruk kan erfelijk zijn.

Hoog of té hoog?

De bloeddruk is een combinatie van bovendruk (gemeten wanneer het hart samentrekt) en onderdruk (gemeten wanneer het hart ontspant). Een bloeddruk van 120/80 is normaal, maar 110/70 is eigenlijk ideaal! Het is vooral de bovendruk waar we op letten, omdat die de grootste rol speelt bij het ontstaan van hart- en vaatproblemen. Bij een bovendruk van 130 praten we al over een mild verhoogde bloeddruk. En hoger dan 140/90 is echt niet gezond.
De bloeddruk verandert gedurende de dag. Om te weten hoe hoog de bloeddruk echt is, moet je dus meerdere metingen op meerdere momenten doen.

Inzicht in je gezondheid

Zodra je bewuster met je gezondheid aan de slag gaat wordt het vanzelf makkelijker om gezondere keuzes te maken. Naast dat het creëren van nieuwe gewoontes voor een positieve verandering zorgt, is ook het regelmatig checken van je gezondheid goed om blijvend verandering aan te brengen.

Bodyscan Plus

De Hartstichting adviseert mensen vanaf 40 jaar om hun bloeddruk regelmatig te laten meten, ook als zij zich gezond voelen. Wanneer we bij Prescan een verhoogde waarde zien, geven we vaak het advies om dit bij de huisarts nog eens te laten controleren. Bij twijfel kan een 24-uurs bloeddrukmeting gedaan worden. Dan kun je zien of de bloeddruk bijvoorbeeld in de nacht omlaaggaat zoals het hoort.

Dit kun je zelf doen

Bij een verhoogde bloeddruk is het goed om gezonder te gaan eten. Let vooral op zout, omdat te veel zout de bloeddruk laat stijgen. Overgewicht is ook een factor bij hoge bloeddruk; afvallen is dus aan te raden. Zorg voor voldoende beweging en kies daarbij voor dynamische sporten, zoals hardlopen, fietsen of schaatsen. Het gaat erom dat je lichaam voortdurend in beweging blijft. Dus geen krachttraining in de sportschool, dat werkt juist vaak bloeddrukverhogend.
Verder is het goed om alle zoethoutproducten te laten staan. Die bevatten glycyrrhizinezuur, een stofje dat je lichaam een prikkel geeft om de bloeddruk te verhogen. Deze stof zit bijvoorbeeld in drop, salmiak en zoethoutthee. Heb je een hoge bloeddruk? Dan dus geen zakje drop in de auto!

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.