arrow_left_altNaar overzicht

MRI-scan halsvaten (carotiden)

Een MRI-scan van de halsvaten is aan te raden voor wie risico loopt op atherosclerose, zoals personen met hoge bloeddruk, rokers, of een hoog cholesterol. Het spoort vernauwingen of aneurysma's op, cruciaal voor preventie en behandeling tegen beroertes.

Waarom een MRI-scan van de halsvaten

Een MRI-scan van de halsvaten is aan te raden voor mensen met een verhoogd risico op vaatschade door aderverkalking (atherosclerose), zoals die met een hoge bloeddruk, rokers, of met een verhoogd cholesterol. Deze scan kan helpen bij het vroegtijdig identificeren van vernauwingen of aneurysma's in de halsslagader, waardoor passende preventieve maatregelen of behandelingen kunnen worden genomen om ernstige gevolgen zoals een beroerte te voorkomen.

Hoe verloopt een MRI-scan van de halsvaten

Ter voorbereiding dien je alle metaal te verwijderen vanwege het sterke magnetische veld van de MRI-scanner.

Tijdens de MRI lig je op een comfortabele bank die in een MRI-tunnel wordt geschoven. Het is cruciaal stil te blijven liggen om heldere beelden te krijgen. Om het geluid van de scanner te dempen, krijg je een koptelefoon om naar muziek te luisteren.

Bekijk hier onderzoek naar de halsvaten

Hoe betrouwbaar is een MRI-scan van de halsvaten

De MRI-scan van de halsvaten is een zeer betrouwbare methode om de gezondheid van de hals- en hersenvaten te beoordelen. Het kan duidelijk vernauwingen, verstoppingen, en aneurysma's in de halsslagaderen en hersenvaten identificeren. Hoewel het niet elke aandoening kan detecteren, zoals subtiele plaquevorming of kleine bloedvaten, biedt het essentiële informatie voor het vroegtijdig opsporen van risicofactoren voor CVA's.

Dit zien we wel

  • Vernauwingen of verstoppingen in de halsslagaderen
  • Aneurysma's in de hersen- en halsslagaders

Dit zien we minder goed

  • Subtiele plaquevorming aan de vaatwand en kleine bloedvaten in de hersenen. Deze details zijn soms moeilijk te visualiseren.

Dit zien we niet

  • Ontstekingen van de bloedvaten 
  • Weke delen 
  • Botten
Boek de MRI-scan halsvaten

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.