Home Kennisbank MRI-scan MRI-scan halsvaten

MRI-scan halsvaten

Een MRI-scan brengt de halsvaten laag voor laag in beeld. Daardoor kan elk plekje, hoe klein dan ook, worden geanalyseerd op eventuele afwijkingen.

MRI-scan

MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een techniek om tot in detail de meest vitale organen en bloedvaten te controleren. De MRI-scanner maakt bij het onderzoek een groot aantal beelden van je halsvaten door gebruik te maken van een groot magneetveld. Op die manier kunnen doorsneden worden gemaakt. Om de resultaten vervolgens te kunnen beoordelen, presenteert de computer de beelden als plakjes. Onze specialisten kunnen de beelden onder een willekeurige hoek bekijken, waardoor ze in staat zijn om details vanaf 5 mm waar te nemen.

Tijdens het onderzoek

Je ligt tijdens het scannen op een aangename bank, die in een soort tunnel wordt geschoven. De tunnel is aan zowel de voorzijde als de achterzijde open. Wanneer je het eng vindt om in de tunnel te liggen, is het mogelijk dat een begeleider mee de MRI ruimte ingaat. Een verpleegkundige staat je bij om informatie te geven en je zo nodig gerust te stellen. Verder beschik je tijdens de MRI-scan over een bel, die je in noodgevallen kunt gebruiken om de scan te onderbreken.

Aderverkalking

Een vernauwing van de halsslagader (carotisstenose) door aderverkalking is één van de meest voorkomende oorzaak van een beroerte. Een MRI-scan van de halsvaten kan inzicht geven in het risico hierop of de aanwezigheid hiervan. Een vernauwing in de halsvaten door aderverkalking (carotisstenose) is een belangrijke oorzaak van beroertes. Wanneer men een hoog risico heeft op aderverkalking , zoals bijvoorbeeld bij een verhoogd cholesterol, een verhoogde bloeddruk of roken, is een MRI-scan van de halsvaten een betrouwbare manier om halsslagadervernauwingen aan te tonen of uit te sluiten.

Kenmerken MRI-scan halsvaten
Een MRI-scan van de halsvaten heeft de volgende kenmerken.
  • 30 minuten
  • Scan op basis van magnetische velden en radiogolven
  • Direct de uitslag
  • Gedetailleerder dan een röntgenfoto
  • Brengt de hals laag voor laag in beeld
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.