arrow_left_altNaar overzicht

MRI-scan halsvaten (carotiden)

Een MRI-scan van de halsvaten is aan te raden voor wie risico loopt op atherosclerose, zoals personen met hoge bloeddruk, rokers, of een hoog cholesterol. Het spoort vernauwingen of aneurysma's op, cruciaal voor preventie en behandeling tegen beroertes.

Waarom een MRI-scan van de halsvaten

Een MRI-scan van de halsvaten is aan te raden voor mensen met een verhoogd risico op vaatschade door aderverkalking (atherosclerose), zoals die met een hoge bloeddruk, rokers, of met een verhoogd cholesterol. Deze scan kan helpen bij het vroegtijdig identificeren van vernauwingen of aneurysma's in de halsslagader, waardoor passende preventieve maatregelen of behandelingen kunnen worden genomen om ernstige gevolgen zoals een beroerte te voorkomen.

Oorzaken vernauwing halsslagader

Een van de meest voorkomende oorzaken van vernauwing in de halsslagader is atherosclerose, een proces waarbij zich plaque opbouwt aan de binnenkant van de slagaders. Deze plaque bestaat uit vetten, cholesterol en andere stoffen die de slagaderwanden kunnen vernauwen en uiteindelijk blokkeren. Een vernauwde halsslagader kan leiden tot een verminderd bloedtransport naar de hersenen, wat het risico op een beroerte verhoogt.

Symptomen van vernauwing in de halsslagader

Hoewel sommige mensen geen duidelijke symptomen ervaren, kunnen de volgende symptomen wijzen op een mogelijke vernauwing of verstopping van de halsslagader:

 • Duizeligheid en evenwichtsproblemen: Dit kan een teken zijn dat er onvoldoende bloed naar de hersenen stroomt.
 • Gevoelloosheid of zwakte in de ledematen: Vooral aan één kant van het lichaam.
 • Problemen met spreken of verstaanbaar praten: Dit kan plotseling of geleidelijk optreden.
 • Plotselinge gezichtsproblemen: Bijvoorbeeld wazig zien of het verlies van gezichtsvermogen aan één kant.
 • Intense hoofdpijn: Plotselinge, hevige hoofdpijn kan een teken zijn van een beroerte.

Als u een of meer van deze symptomen ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp, omdat ze kunnen wijzen op een naderende of zich ontwikkelende beroerte.

Diagnose van halsvaten problemen

Om halsslagaderproblemen te diagnosticeren, gebruiken artsen verschillende methoden, waaronder:

 • Fysiek onderzoek: De arts luistert naar de halsslagader met een stethoscoop om te bepalen of er afwijkende geluiden zijn die wijzen op turbulente bloedstroom.
 • Echografie van de halsslagader: Dit is een niet-invasieve test waarbij geluidsgolven worden gebruikt om de bloedstroom te visualiseren.
 • MRI-scan van de halsslagader: Een MRI (Magnetic Resonance Imaging) scan biedt gedetailleerde beelden van de slagaders en helpt bij het opsporen van vernauwingen of verstoppingen.
 • CT-scan of angiografie: Deze tests kunnen worden gebruikt om een duidelijk beeld te krijgen van de bloedvaten en eventuele afwijkingen.

Bij Prescan voeren we alleen een MRI-scan van de halsvaten uit. 

Hoe verloopt een MRI-scan van de halsvaten?

Ter voorbereiding dien je alle metaal te verwijderen vanwege het sterke magnetische veld van de MRI-scanner. Tijdens de MRI lig je op een comfortabele bank die in een MRI-tunnel wordt geschoven. Het is cruciaal stil te blijven liggen om heldere beelden te krijgen. Om het geluid van de scanner te dempen, krijg je een koptelefoon om naar muziek te luisteren.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Na het onderzoek kun je plaatsnemen in de lounge en zal de radioloog de beelden van de MRI-scan bekijken. Zodra hij deze heeft bekeken worden de beelden samen met jou besproken. Dit gebeurt op dezelfde dag van het onderzoek. De beelden en het verslag van de radioloog zijn altijd beschikbaar in jouw MijnPrescan portaal. 

Behandeling van halsslagaderproblemen

De behandeling van halsslagaderproblemen is afhankelijk van de ernst van de vernauwing en de symptomen. Mogelijke behandelingsopties zijn:

 • Levensstijlveranderingen: Stoppen met roken, een gezond dieet volgen en regelmatig sporten kunnen helpen om de opbouw van plaque te verminderen.
 • Medicatie: Bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners en cholesterolverlagende middelen, kunnen worden voorgeschreven om het risico op beroertes te verminderen.
 • Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de halsslagader te reinigen of te openen. Dit kan via een procedure zoals een endarteriëctomie of het plaatsen van een stent.
Bekijk hier de MRI-scan naar de halsvaten

Hoe betrouwbaar is een MRI-scan van de halsvaten

De MRI-scan van de halsvaten is een zeer betrouwbare methode om de gezondheid van de hals- en hersenvaten te beoordelen. Het kan duidelijk vernauwingen, verstoppingen, en aneurysma's in de halsslagaderen en hersenvaten identificeren. Hoewel het niet elke aandoening kan detecteren, zoals subtiele plaquevorming of kleine bloedvaten, biedt het essentiële informatie voor het vroegtijdig opsporen van risicofactoren voor CVA's.

Dit zien we wel

 • Vernauwingen of verstoppingen in de halsslagaderen
 • Aneurysma's in de hersen- en halsslagaders

Dit zien we minder goed

 • Subtiele plaquevorming aan de vaatwand en kleine bloedvaten in de hersenen. Deze details zijn soms moeilijk te visualiseren.

Dit zien we niet

 • Ontstekingen van de bloedvaten 
 • Weke delen 
 • Botten
Boek de MRI-scan halsvaten

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.