Chronische rugklachten

  • Chronische rugklachten door buitensporig sporten of te hoge lichamelijke belasting
  • Chronische rugklachten door stress
  • Chronische rugklachten door een hernia
  • Chronische rugklachten door een kwaadaardig gezwel
  • Chronische rugklachten door slijtage (artrose) van de rugwervels 
  • Chronische rugklachten door botontkalking (osteoporose)

Rug- en nekklachten komen vaak voor. Maar liefst 80% van de Nederlandse bevolking heeft er in de loop van het leven wel eens last van. De helft van deze mensen heeft chronische rugklachten. Dat betekent dat ze regelmatig terugkerende rugpijn hebben of dat ze altijd (lichte) pijn hebben. Hoewel chronische rugklachten bijzonder vervelend zijn, hoeft het niet te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is.

Chronische rugklachten: de diagnose

Het is belangrijk een goede diagnose te stellen bij chronische rugklachten. Dit vormt immers de sleutel tot een succesvolle behandeling. Echter, chronische rugklachten kunnen zoveel oorzaken hebben, dat het lang kan duren voor precies duidelijk is wat er nou precies aan de hand is. Voor iemand die aan chronische rugpijn leidt, is dat moeilijk te verteren. De pijn beheerst immers het leven.

Chronische  rugklachten: specialistisch onderzoek

Als een huisarts niet verder kan helpen, verwijst hij door voor specialistisch vervolgonderzoek. Een MRI-scan kan hulp bieden bij de diagnose van chronische rugklachten. Er wordt een fotografische dwarsdoorsnede van de nek, schouders en rug gemaakt, waarop alle onvolkomenheden te zien zijn. Een MRI-scan biedt extra duidelijkheid bij chronische rugklachten. Het kan bepaalde oorzaken uitsluiten. 

Let wel, de resultaten van de MRI-scan moeten altijd in een breder perspectief bekeken worden. Een voorbeeld. Bijna iedereen die ouder wordt, krijgt slijtage aan rug- of nekwervels. Dat is op een MRI-scan duidelijk te zien. Maar lang niet iedereen heeft pijnklachten naar aanleiding van die slijtage. Dus ook al laat de MRI-scan slijtage zien, het is niet altijd gezegd dat daar ook uw chronische rugklachten vandaan komen. Het is dan ook van belang dat een arts de uitslag combineert met andere bevindingen, zoals neurologisch onderzoek en bijvoorbeeld bloedonderzoek.

Bij Prescan kunt u meteen terecht

In de reguliere gezondheidszorg bestaan er helaas vaak lange wachtlijsten voor specialistisch onderzoek naar chronische rugklachten. Bovendien heeft u altijd een verwijsbrief van uw arts nodig. Bij de klinieken van Prescan kunt u binnen 2 dagen terecht. Met en zonder verwijsbrief van uw huisarts. Prescan is een organisatie die zich richt op preventieve gezondheidszorg. Wij werken samen met topklinieken en specialisten in binnen- en buitenland. Ons uitgangspunt is dat aandoeningen zo spoedig mogelijk moeten worden opgespoord. Een vroege behandeling voorkomt immers vaak erger. Onze artsen bekijken de resultaten van de onderzoeken dan ook meteen, en u krijgt direct de uitslag. Dat scheelt tijd en onzekerheid.
Meer over de gerichte MRI scans van Prescan

Vragen over chronische rugklachten? Neem dan vrijblijvend contact op met het team van Prescan.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Vragen?